Hongkongs 15-årsdag firas – med missnöje

1:47 min

Idag är det femton år sedan Hongkong överlämnades från Storbritannien till Kina. Hongkong har sett stor ekonomisk tillväxt sedan överlämnandet, men missnöjet bland Hongkongbor över Pekings styre har den senaste tiden vuxit allt mer.

Stora demonstrationer har i dag åtföljt firandet, vars höjdpunkt idag var när Kinas president Hu Jintao gav ett tal efter att han svurit in Hongkongs nye regeringschef.

– Landsmän och vänner, i dag har vi samlats här för att fira 15-årsdagen av Hongkongs återbördande till moderlandet, sa Hu Jintao tidigare idag.

Han gratulerade även Leung Chun-Ying som idag tillträder på posten som regeringschef i Hongkong. Men det är bland annat just hur Leung utsågs till regeringschef som har orsakat missnöje i Hongkong.

Han valdes i mars tidigare i år, men inte av befolkningen i Hongkong, utan av en cirka 1 200 personer stor valkommitté.

Många i Hongkong menar att regeringen i Peking har för mycket inflytande över den här kommittén, och många röster har höjts för fria demokratiska val i Hongkong. Men än så länge har regeringen i Peking motsatt sig sådana.

Förhållandet mellan Hongkong och övriga Kina är utformat enligt principen "ett land – två system". Det innebär att Hongkong har självbestämmanderätt inom alla områden förutom utrikespolitik och försvarspolitik.

Men samtidigt har Peking ökat sitt inflytande över olika medier i Hongkong och att ha Pekings stöd har blivit en av de viktigaste förutsättningarna för att just kunna bli vald till posten som Hongkongs regeringschef.

Och när Hu Jintao i dag besökte Hongkong möttes han både av välkomnande folkskaror, och av stora demonstrationer mot Kinas inflytande i Hongkong.

Missnöjet i Hongkong har vuxit kraftigt de senaste åren över vad många anser vara en invasion av besökare från Fastlandskina.

Många gravida kvinnor från fastlandet har även begett sig till Hongkong för att föda barn, eftersom barnen då automatiskt blir Hongkongmedborgare och således bland annat får tillgång till den bästa skolgången och sjukvården i Kina.

Rika kineser från fastlandet har även drivit upp fastighetspriserna i Hongkong till rekordnivåer.

Enligt en opinionsundersökning tidigare i år så har Hongkongborna, femton år efter överlämnandet, aldrig varit mer missnöjda med Kinas styre än vad de är just nu.

David Carlqvist, Peking

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista