Omfattande fusk på många thaimassagesalonger

2:17 min

Svart arbetskraft, prostitution och fusk med kassaregister. Skatteverket har gjort en omfattande granskning över hela landet av thaimassagesalonger. De flesta har fått anmärkningar.

Skatteverket har upptäckt ett omfattande fusk med inbetalning av skatter. Dessutom har man märkt att det förekommer förtäckta bordeller på vissa salonger.

– Från Skatteverkets sida har vi granskat 100 salonger, så gott som samtliga har anmärkningar.

Det allvarligaste är att man låter bli att redovisa försäljningen man har i de här salongerna, säger Conny Svensson är nationell samordnare inom kontanthandeln för Skatteverket. 

Under en eftermiddag besöker Ekots reporter fyra thaimassagesalonger i Stockholm. På en av salongerna tar innehavaren emot pengar utan att slå in i kassan. Vissa tar emot kort, andra tar bara emot kontanter. Det är bara manliga kunder på salongerna.

– Välkommen. Har du bokat tid, säger Ann till en av kunderna som kommer in i salongen. 

Just Anns företag klarade sig utan anmärkningar när Skatteverket var där på en kontroll.

– Skatteverket, de kom och tittade på min salong förut. De tittade på allting. Han tittade på hur tjejerna jobbade. Men det var inga problem för min salong, säger Ann.

Förekomsten av thaimassagesalonger har ökat kraftigt i antal runt om i Sverige de senaste åren. För något år sen fanns enligt Skatteverket cirka 150 thaimassagesalonger i Stockholmsområdet. Idag finns här mellan 250 och 300 salonger. Västra Götaland och Skåne har drygt ett femtiotal vardera, i norra Sverige finns det ett trettiotal.

– Det är delvis en trend i detta. Man kan väl se också, vi har fokus inom kontanthandeln i stort, vi har en del näringsidkare som har förflutet inom restaurangbranschen, som flyttat över sin verksamhet till thaimassagesalongerna. Så vi har sett att de har flyttat över, säger Conny Svensson.

Skatteverkets granskning har visat att företagen inte betalar arbetsgivaravgifter och skatter samt att många av de som arbetar på salongerna saknar arbetstillstånd och jobbar svart. Dessutom har Skatteverket märkt att det förekommer prostitution på vissa salonger.

– Vi har även fått indikationer på att det pågår annan verksamhet på såna här salonger, mer eller mindre bordellverksamhet. Och det är ju allvarligaste i sammanhanget. Det bygger på den information som vi fått när vi varit ute. Men det bygger även på vittnesmål från tjejerna som jobbar på de här salongerna som fått löften om att få andra jobb när de kommer hit till Sverige. Men istället har de fått utföra massagetjänster som är mer långtgående än vad normal massage rör sig om, säger Conny Svensson.

Enligt Rikskriminalpolisen är problembilden med bordellverksamhet på thaimassagesalonger väl känd och har funnits i många års tid.

Tillbaka till Ann på salongen i södra Stockholm.

– Vissa kunder kommer hit och vill ha mer än massage, de vill ha sex?

– Nej, nej, min salong har inget sex. Och jag berättar för alla tjejer som jobbar här att min salong erbjuder inte sex. Det går inte, säger Ann.

Karin Wettre

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista