Ingen uppgörelse kring a-kassan före valet

1:46 min

Det är inte realistiskt att tro att det blir en uppgörelse om en obligatorisk arbetslöshetsförsäkring före valet 2014. Det säger Socialförsäkringens utredare Irene Wennemo till Ekot.

Wennemo  tror att utredningen behöver längre tid på sig. Partierna står för långt i från varann.

– En obligatorisk arbetslöshetsförsäkring är en jättesvår fråga och tidigare utredningar har visat att det är väldigt svårt att hitta en bra teknisk lösning, säger Irene Wennemo.

Hon anser dessutom att de olika partierna har helt olika ingångar och ambitioner i den frågan. Enligt henne är det inte realistiskt att tro att man kommer nå någon enighet i den frågan, i alla fall inte innan valet.

Diskussionen om att införa en obligatorisk a-kassa har pågått länge. Tidigare försök att införa en sådan har misslyckats.

Och den stora Socialförsäkringsutredningen, som ska vara klar med hela sitt betänkande om knappt ett år, har inte börjat ta i frågan ännu.

– Det har tagit längre tid än vad man hade hoppats på och det finns ju inget som pekar i riktningen att lösa ut de sista frågorna som är ännu mycket svårare än de vi har hanterat hittills, säger Irene Wennemo.

I Socialförsäkringsutredningen sitter de åtta riksdagspartierna och frågan om en obligatorisk arbetslöshetsförsäkring ses som den stora stötestenen. Här står partierna långt ifrån varandra.

Socialdemokraterna är emot, Moderaterna har svängt till ett ja men är fortfarande skeptiska. Miljöpartiet och nu också Centerpartiet vill se en gemensam sjuk- och arbetslöshetsförsäkring. Bara Folkpartiet är fortfarande tydliga med ett ja till en obligatorisk a-kassa.

– Egentligen är det så att bägge blocken behöver hantera frågan och hitta lösningar, men det kommer att vara knepigt och det kommer att ta sin tid innan man är framme, enligt utredaren.

– Så av allt att döma behöver Socialförsäkringsutredningen lite mer tid i alla fall?

– Ja, det är min bedömning i alla fall, men det är ju klart att det här är en fråga som regeringen måste ta ställning till, det är de som ger oss tilläggsdirektiv. Och vi har inte yrkat på att få det ännu, utan det här är mer en personlig betraktelse, förklarar Irene Wennemo.

Håll dig uppdaterad

Följ Ekot på Facebook
och Twitter.

Mari Forssblad

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista