En protestaktion i New York mot övergrepp mot mänskliga rättigheter i Syrien. Maskerna föreställer Vladimir Putin och Bashar al-Assad. Foto: Bebeto Matthews/Scanpix

Syriens regim anklagas för att uppmuntra tortyr

2:29 min

Syriens regim anklagas för att ligga bakom och uppmuntra tortyr. Enligt organisationen Human Rights Watch hålls tiotusentals fångar i särskilda tortyrläger där de utsätts för vidriga handlingar.

Utdragna naglar, elchocker, smärtsamma obekväma stresspositioner under lång tid, sexuella övergrepp, misshandel med brännande syror, misshandel med slag och sparkar och skenavrättningar. De minst 27 lägren som Human Rights Watch identifierat är utspridda över landet och används av underrättelsetjänster som förhörscenter.

De flesta är överfulla, maten uppges vara minst sagt undermålig och otillräcklig och fångarna nekas rutinmässigt vård. Nästa alla som Human Rights Watch intervjuat har själva blivit vittnen till hur medfångar dött av tortyr.

En före detta fånge berättar i en intervju hur han flera gånger fått elstötar från en kabel kopplad till ett bilbatteri, att de skjutit med elpistoler mot hans könsorgan och att han häftades med stift på bröstet,  fingrarna och på öronen. Uppgifterna bekräftas inte bara av före detta fångar, utan också av avhoppade underrättelsechefer och officerare.

Human Rights Watch uppmanar FN:s säkerhetsråd att anta riktade sanktioner mot de ansvariga och att ta frågan till internationella brottmålsdomstolen ICC.

Human Rights Watch beklagar också att Ryssland håller vad man kallar "sin skyddande hand" över människor som så tydligt bryter mot mänskliga rättigheter.

I Kairo fortsätter i dag den samlade syriska oppositionen att försöka enas om framtiden. Alla grupper utom Fria Syriska Armén är med, men i dag lämnade en mindre grupp mötet i protest mot att man anser det blivit ett politiskt spel.  Något man säger att man inte kan acceptera så länge människor dör. Gruppen är också kritiska till att omvärden låter Assad-allierade Kina och Ryssland styra så stor del av den internationella Syrienagendan.

Från Syrien rapporteras om fler avhoppade soldater, bland annat en officer. Och vad gäller spänningen med Turkiet, har Syriens president Bashar al-Assad sagt i en tidningsintervju att han önskar att Syrien inte skjutit ner det turkiska stridsplanet förra månaden.

Skulle det verkligen visa sig, att det sköts ner över internationellt luftrum som Turkiet hävdat, säger al-Assad att Syrien definitivt tänker be om ursäkt, men hittills har det, enligt presidenten, inte varit någon tvekan om att planet var i Syriskt luftrum

Johan-Mathias Sommarström, Kairo

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista