Klicka för grafik - Higgspartikel

Upptäckten av higgspartikeln kan ge Nobelpris

"Det är sånt vi inte gärna uttalar oss om, men...
1:16 min

Den så kallade higgspartikeln, som gör att all materia får en viss substans, tycks nu ha hittats av forskarna på partikelfysiklaboratoriet Cern i Schweiz.

Joe Incandela, en av forskarna som har deltagit i projektet, gav beskedet på en presskonferens i förmiddags.

– De här resultaten är nu globala och kommer kunna delas av alla människor. Jag tackar er för det, sade han.

Higgspartikeln är partikeln som gör att vi och föremål omkring oss går att ta på. I Cern har man försökt bekräfta partikelns existens sedan 1964 och det är först nu som man kan säga att den med största sannolikhet finns.

Lars Bergström, professor i teoretisk fysik och sekreterare i Nobelkommittén för fysik, förklarar vad upptäckten betyder. 

– Allting annat har nu fått en tillfredsställande lösning. Till exempel vet vi nu vad som ger massa åt alla andra partiklar och det är då den här higgspartikeln, säger han.

Acceleratorn på Cern, som har gjort att man tycks ha hittat higgspartikeln, har kostat nästan 20 miljarder kronor.

Kommer upptäckten att leda till ett Nobelpris?

– Det är sånt vi inte gärna uttalar oss om men Nobelpris ger man ju till stora upptäckter så det krävs inte så stor slutledningsförmåga att det här i alla fall är något som Nobelkommittén kommer att titta på, om det kommer in nomineringar, säger Lars Bergström.

Higgspartikeln

Higgspartikeln, eller Higgsbosonen, är den pusselbit som saknats för att den rådande teorin om universum, den så kallade standardmodellen, ska fungera.

Tillsammans med de elva övriga partiklarna ger den en helgjuten bild av världsalltet och dess uppkomst vid en gigantisk explosion för 13,7 miljarder år sedan, Big Bang.

Higgspartikeln förklarar varför övriga partiklar har massa. Den förklarar med andra ord hur galaxer, stjärnor, planeter och människor kan existera.

Sökandet efter partikeln började 1964 sedan den brittiske fysikern Peter Higgs förutspått dess existens. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".