Även Centern ändrar sig om a-kasseavgifter

1:58 min

Folkpartiets utspel om att ta bort systemet med olika höga avgifter till a-kassan får medhåll i regeringen av Centerpartiet. Båda partierna anser dagens avgifter orättvisa.

Folkpartiet vill slopa systemet med att olika a-kassor har olika avgifter. I dag blir avgiften högre om fler inom a-kassan är arbetslösa – en musiker betala 444 kronor i månaden till sin a-kassa, medan finans- och försäkringsmäklare bara behöver betala 85 kronor – en skillnad på 360 kronor.

Folkpartiledaren anser att avgifterna bör harmoniseras och till den lägre nivån. Också Centerledaren Annie Lööf meddelar nu att hon ändrat sig och på samma sätt vill slopa systemet med skilda avgifter.

– Jag ser ingenting där den här reformen har fått effekt på arbetslösheten. Det har snarare lett till orättvisa avgifter till låginkomsttagare i a-kassesystemet. Och då är jag beredd att ompröva detta, säger Annie Lööf.

Ekot har talat med Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund som också ställer sig bakom kravet att harmonisera avgifterna till a-kassan.

Arbetsmarknadsministern och moderaten Hillevi Engström ställer sig dock avvaktande till förslaget.

– Vi tycker att det i huvudsak fungerar ganska bra. Nu får vi diskutera förslagen inom alliansen och det finns ingen brådska i det. Folkpartiet har gjort sitt utspel och sedan får vi komma överens inom alliansen.

LO har varit väldigt kritiskt mot de olika nivåerna i a-kassan. Mest för att låginkomsttagare inom till exempel hotell och restaurang betalat flera hundra kronor mer i månaden i avgift jämfört med till exempel en läkare.

– Det vore jättevälkommet, det skulle också göra våra diskussioner i trepartsamtalen mycket, mycket enklare. Så att om det är en framgång för att vi har ändrat oss och nu har dialog då har vi ju också ett konkret resultat utav att vi diskuterar, så att det låter jättepositivt, säger Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande LO.

Håll dig uppdaterad med Ekot i sommar

Följ oss på Facebook och Twitter.

Mats Eriksson Mari Forssblad

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista