Stolta libyer firar det historiska valet

1:49 min

Valet i Libyen i går gick långt mycket bättre än vad många befarat. På några ställen i östra Libyen inträffade våldsamheter, men ingen större attack ägde rum. Och runt om i landet var firandet i det närmaste hysteriskt i natt, rapporterar vår utsände.

Sluttonerna av nationalsången möttes av ett öronbedövande jubel på martyrtorget, Tripolis festplats. Många många tusen festade långt in på natten, dansade, sjöng, viftade med flaggor. Många grät. Stoltheten var stor.

– Det känns som jag är född på nytt, säger Ali från Kikla i Nafusabergen. Under Kadaffi hade vi inget liv, nu har vi börjat bygga upp våra liv igen säger Ali.

Minst 60 procent röstade, fullt godkänt i ett land med ett folk helt ovana med val. EU:s valobservatörer har gett sitt godkännande hittills och kallat valet historiskt. I början av nästa vecka väntas preliminära valresultat.

I Ajdabya i öster dödades en person när en vallokal attackerade, och i Bengazi sattes valsedlar i brand, men de stora våldsamheterna och fruktade attacker uteblev.

Abdallah Kalifa från östra Libyen beklagar våldsamheterna, men det är bara en liten klick som velat sabotera säger han. Själv åkte han till huvudstaden för att fira..

– Till alla som vill dela landet, Libyen är ett folk, Libyen är ett land...

Festandet fortsatte hela natten, i dag är det sovmorgon i Libyen, i morgon börjar allvaret.

Johan-Mathias Sommarström, Tripoli

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista