Nya fredsförsök i Syrien när Annan mötte Assad

1:28 min

I dag har det gjorts nya ansträngningar att få slut på striderna i Syrien, efter ännu en blodig helg då minst 100 människor dödades. FN:s sändebud Kofi Annan och Syriens president Bashar al-Assad träffades i Damaskus, och var överens om att mötet var konstruktivt och uppriktigt.

– Vi pratade om nödvändigheten om att få ett slut på våldet och vägar om hur vi ska uppnå det. Detta ska jag nu föra vidare till den beväpnade oppositionen, sa FN-sändebudet Kofi Annan till reportrar efter mötet.

Mötet, som varade i två timmar, kom efter en helg där Annan i en intervju med en fransk tidning förklarat sin fredsplan som död.

Men detta motsades i går kväll av den syriske presidenten Assad i en tysk tv-intervju.

– Den är inte död, det är en bra fredsplan och han gör ett bra jobb... men det finns länder som inte vill att planen ska lyckas, sa Assad.

Efter dagens möte i Damaskus ser det ut som om även Annan nu ger sin fredsplan ännu en chans. Från Syrien åkte han vidare till Iran för vidare samtal om Syrienkonflikten.

Samtidigt kom ett besked från Ryssland att landet just nu inte kommer att leverera de 40 stridsflygplan till Syrien som man skrev ett hårt kritiserat kontrakt om i slutet av förra året.

Margita Boström

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista