Klädstorlekar ska bli lika stora i hela Europa

1:34 min

Sverige får uppgiften att slutföra arbetet med att skapa ett gemensamt system för klädstorlekar i Europa. I dag skiljer sig storlekarna mellan klädkedjor och länder.

– När jag var i Rom märkte jag att hade jag den största storleken de hade. Det var lite så här, är jag stor eller vad, säger stockholmaren Mikaela Hagström.

Arbetet att standardisera europeiska klädstorlekar har pågått under de senaste femton åren, utan framgång.

Maria Karlsson är projektledare vid det svenska standardiseringsinstitutet, SIS, och säger att varje land slagit vakt sitt eget system och att det dragit ut på tiden.

– Man vill ha ett gemensamt storlekssystem, men man vill att sitt eget lands system ska gälla alla andra länder, säger Maria Karlsson.

Storlekarna i södra Europa är ofta mindre än i norra Europa. Det kommer att lösas genom en storlekstabell där bara en viss del av tabellen passar för ett visst klädmärke eller ett visst land.

I och med att näthandeln växer tror Maria Karlsson att ett gemensamt system för klädstorlekar blir allt viktigare. Men en standard skulle också underlätta för klädindustrin.

– När man exporterar och importerar kläder i vanlig handel, får man märka om kläderna och det är ju inte alla storlekar som har en motsvarighet i landet man exporterar till, säger Maria Karlsson.

Det är lätt att välja fel plagg när storlekarna skiftar i affären och det leder till att många köpta plagg blir kvar i garderoben

Just nu utreder EU ifall det går att genomföra direktiv för klädstorlekar. Går det i genom, kommer det en lag om gemensamma storlekar inom några år.

Julia Wiraeus

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista