Arbete ska löna sig för försörjningsstödstagare

Den som har försörjningsstöd och får ett deltidsjobb ska kunna tjäna ekonomiskt på det, enligt ett förslag från regeringen. Tidigare har försörjningsstödet räknats ner för varje intjänad krona - men nu kan det bli ändring på det.

– Det är ju liksom ett grepp i rätt riktning i alla fall. Sen tror jag att där kan finnas andra vinster i tillvaron på grund av att man kanske lättare får in foten någonstans, säger Tiina Kantola som söker jobb.

På Jobbtorget Rosenlundsgatan på Södermalm i Stockholm är det fullt framför datorerna, folk letar bland jobbannonser eller skriver ansökningar. Jobbtorgen är kontor där Stockholms stad hjälper personer som har försörjningsstöd att hitta arbete.

Det är flera i lokalen som säger att de skulle bli mer motiverade att söka även mindre jobb om det faktiskt innebar mer pengar i plånboken.

– Det motiverar mera att man tar det, i stället för att invänta ett heltidsjobb. Man kanske inte är lika aktiv och säljer in sig på ett lika bra sätt om man inte är intresserad av jobbet, säger Kicki Wattjersson,  enhetschef på Jobbtorget Rosenlundsgatan.

Det nya förslaget innebär att det ska löna sig för en person som får försörjningsstöd – eller socialbidrag som det tidigare hette – att ta även småjobb eller deltidsjobb.

– Vi menar att det ska löna sig att arbeta och också ta de små jobben när man uppbär försörjningsstöd. Det ökar möjligheten att faktiskt få en varaktig försörjning från eget arbete, säger Maria Larsson, Barn- och äldreminister och ansvarig för förslaget.

Möjligheten ska ges till en person under två år och innebär att försörjningsstödet räknas ut baserat på 75 procent av inkomsten, i stället för 100 procent som idag.

– Om man exempelvis är 25 år och får ett jobb där månadslönen är 16 000 kronor och man kanske får ett jobb på 25 procent, så gör det faktiskt nästan en tusenlapp extra i månaden.

Hon hoppas att förslaget ska kunna bli verklighet från den 1 juli nästa år. Kostnaden beräknas till en början till cirka 200 miljoner kronor om året. Pengar som ska komma från statskassan.

– I längden så tror vi ju att det här kommer att generera att fler människor kommer in på arbetsmarknaden och också kan bli skattebetalare och därmed betala in till systemet. Vi tror att det här ska vara någonting som blir lönsamt både för individen och samhället i det lite längre perspektivet, säger Maria Larsson, Barn- och äldreminister.

– Mitt stora problem ute på arbetsmarknaden är att jag är fyllda 60 år. Och ofta är det väl så här att i min yrkesgrupp, marknads- och försäljningschefer, finns det väl knappast så här små uppdrag, på deltid eller halvtid. Men man måste ju pröva alla möjligheter, säger Tiina Kantola, jobbsökande i Stockholm.

Maria Blomquist

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista