Statliga Bilprovningen såld till bolag på Cypern

1:01 min

Opus Group, företaget som i veckan köpte en tredjedel av den statliga Bilprovningen, kommer att kontrolleras av ett holdingbolag på Cypern - ett välkänt skatteparadis.

Fördelarna med holdingbolag på Cypern är bland annat lägre bolagsskatt än i Sverige och ingen skatt på reavinster.

– Svenska staten ska inte göra affärer med vem som helst. Det är tveksamt och värt att fundera på om svenska staten ska göra affärer med företag som inte vill betala skatt, säger Peter Norberg, doktor i etik på Handelshögskolan i Stockholm.

Tidigare i veckan såldes 70 besiktningsstationer inom Bilprovningen till företaget Opus Group. Det motsvarar en tredjedel av det svenska besiktningsföretaget.

Senare rapporterade Svenska Dagbladet att köparen Opus kontrolleras av ett holdingbolag på Cypern. Ett så kallat skatteparadis där bolagsskatten ligger på cirka tio procent, jämfört med i Sverige där den ligger på 26 procent.

Det är vd:n och Asienchefen som har bolaget på Cypern som i sin tur äger drygt 15 procent av börsnoterade Opus. Ansvariga för Bilprovningen verkar inte ha känt till de aktuella ägarförhållandena.

Enligt etikprofessor Peter Norberg är affären särskilt känslig eftersom det handlar om en verksamhet som har stor betydelse för Sverige. Att det inte är olagligt och ganska vanligt att privata företag har sådana här upplägg för att minska sin beskattning tycker han inte spelar någon roll.

– Sverige liksom andra rättsstater arbetar för att begränsa de möjligheterna. Då är det tveksamt om svenska staten samtidigt ska göra affärer med sådana företag, säger Peter Norberg, doktor i etik på Handelshögskolan i Stockholm.

Andreas Liljeheden

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista