Ekbock. Foto: Bengt-Olof Andersson

Ekbocken ska räddas genom import

2:01 min

Ekbocken är nära att utrotas i Sverige. För att för att förhindra det har forskare hämtat hem 15 par från Polen som de hoppas ska föröka sig här.

Ekbockens larver skapar avflöden som gynnar andra arter och det är därför viktigt att den bevaras.

– Den större ekbocken är en av Sverige allra mest hotade arter. Det finns en liten population i Halltorps hage och det är den enda som finns kvar i Sverige, säger Claes Andrén, professor och vetenskaplig ledare på stiftelsen Nordens Ark.

Ekbocken är en av de största skalbaggarna i Europa och kan bli upp till åtta centermeter lång. De lever den största delen av sina liv som larver i gamla ekar.

Men det är bara i Halltorps Hage på Öland som det finns några kvar och därför har nu forskare hämtat hem 15 par från Polen.

– Tanken är att Nordens Ark ska utveckla en metod att få de här ekbockarna att överleva.

Redan efter några veckor efter kläckning är det kritiskt om de inte får tillräckligt med energi. Nu får de nektar och äpple, men man har också testat andra metoder, som en blandning av vin, öl och banan.

– När vi drar i gång ett sånt här projekt finns det ingen kunskap. Hur får man de här djuren att para sig, lägga ägg, hur håller man larverna? Allt det här är ny kunskap som vi tar fram själva.

Inne i laboratoriet på Nordens Ark i Bohuslän finns 15 terrarier med ekdelar. Där letar djurvårdaren Monica Höjerslev efter ägg.

– De ser ut som sesamfrön, berättar hon.

Larverna lever på en blandning av ved och bark som de på laboratoriet blandat med morot.

I naturen tar det omkring fem år innan en larv blivit en skalbagge, men Nordens Ark hoppas skynda på processen i klimatrum med högre temperatur. Om två år hoppas man börja kunna placera ut djuren på olika platser runt om i landet.

Lotta Myhrén Jenny Berntson Djurvall

Ekot

Naturmorgon

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista