FN-pengar för humanitär hjälp i Syrien räcker inte

1:23 min

FN varnar för att man kan tvingas begränsa de humanitära insatserna i Syrien om man inte lyckas samla in pengar på ett möte med viktiga bidragsgivare i morgon i Genève.

Under den kommande månaden ska FN-organen öka sitt livsmedelsbistånd för att nå 850 000 människor i Syrien. Det trots att givarna bara gett löften om omkring en femtedel av de drygt 1,3 miljarder kronor som behövs.

Även ett separat flyktingprogram för syriska flyktingar i Syriens grannländer är underfinansierat.

Enligt FN måste antalet givare bli fler om biståndet ska kunna utökas.

I dag kommer också flera internationella reaktioner på de senaste dagarnas grova våld och massaker i Syrien.

Den tyska utrikesministern Guido Westerwelle säger i en intervju med tidningen Bild am Sonntag att våldet i Syrien inte får fortsätta och att våld bara väcker mer våld.

Han säger också att Tyskland tillsammans andra länder har möjligheter till politiska påtryckningar, och att sanktioner kan införas om inte Assad beordrar att dra tillbaka sina styrkor med tunga vapen i städer och byar i Syrien.

Australiens utrikesminister Bob Carr säger i en intervju att president Assad måste bort, och att sättet att bli av med honom är med hjälp av Ryssland som kan använda sig av sitt inflytande den syriska huvudstaden Damaskus.

Dessutom borde Ryssland rösta för omfattande sanktioner i FN:s säkerhetsråd, säger den australiske utrikesministern Bob Carr.

Catarina Friskman, Berlin

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista