Syrienobservatörer återvänder till Treimseh – regimen förnekar massaker

2:21 min

FN:s Syrienobservatörer återvände i dag till Treimseh utanför Hama, för att fortsätta undersöka den påstådda massakern i torsdags. Samtidigt förnekar Syriens regering att det skulle skett en massaker där.

Tio timmars intensivt bombardemang mot det lilla samhället. Hus raserade av attackhelikoptrar och stridsvagnar, blodpölar ännu ej borttvättade från gator och golv.

Enligt vittnen följdes artillerielden av att regimtrogen milis gick in i staden, jagade människor från sina hem och sköt de som försökte fly. Det är de uppgifter vi fått från den syriska oppositionen.

FN-observatörerna som besökte Treimseh i går bekräftar användandet av tunga vapen.

– Attacken verkar ha riktat in sig mot utvalda bostäder, mot aktivister och desertörer. En mängd vapen användes, inklusive artilleri och handeldvapen, säger FN-observatörernas talesperson.

FN-observatörerna har hittills inte kunnat bekräfta uppgifterna om att ett stort antal civila dödats, som oppositionsgrupper hävdar. Men FN-observatörerna återvänder till Treimseh i dag, för att undersöka samhället ytterligare.

Aktivister har sagt att över 200 människor dödades, men någon oberoende bekräftelse på det finns inte och den syriska regimen säger i dag att 39 människor miste sina liv, varav 37 var soldater.

För enligt regimen var det ingen massaker, det var strider mellan beväpnade rebeller och regeringsstyrkor, det tyngsta vapnet som användes var granatkastare.

Regimen är uppenbart irriterad på sändebudet Kofi Annan som i ett brev fördömde regimens agerande. Brevet var inte baserat på fakta, menar Syriens utrikesminister, och säger i diplomatiska ordalag att Kofi Annan måste ha skickat brevet i all hast, som han uttrycker det.

På tisdag ska Kofi Annan göra ett nytt försök att lösa de svåra diplomatiska knutarna i Syrienkrisen, då reser han till Moskva för att träffa president Putin. Kanske den sista chansen att få ett motsträvigt Ryssland att vända den syriska regimen ryggen, någon som Ryssland inte visat några tecken på hittills.

Johan-Mathias Sommarström, Kairo

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista