Foto: Studio Total

Journalist gripen i Vitryssland för nallefoton

Nallebombningen möttes med misstro i Sverige
1:45 min

En ung fotograf och journalist har gripits av säkerhetspolisen i Vitryssland för att ha publicerat foton av nallebjörnar med regimkritiska budskap. Nallar som släpptes ned av ett svenskt flygplan som den fjärde juli flög in över vitryskt territorium.

– Det var små nallebjörnar med fallskärmar och på dem satt lappar, men på något språk som jag inte förstår, berättar Svjatlana Turko, en äldre kvinna i vitryska Ivjanets, en liten stad väster om Minsk i Vitryssland, för Radio Svoboda.

Ett mindre propellerplan flög över staden och släppte ned nallarna från skyn, ett projekt av svenska pr-byrån Studio Total.

Vitryska myndigheter dementerade att något plan flugit in över vitryskt territorium. Men ändå har journalisten och fotografen Anton Surapin nu gripits av säkerhetstjänsten och hålls i 72 timmars förvar.

Han publicerade en rad bilder på nallebjörnar med små vita fallskärmar och regimkritiska lappar på en vitrysk nätsajt. Han har själv sagt att han inte tagit fotona utan fått dem från en anonym person.

I Sverige har nallebombningen mötts med misstro, eftersom Studio Total tidigare bluffat med olika spektakulära uttalanden.

Men bland människorättsaktivister som Ekot talat med i Vitryssland råder ingen tvekan om att nallarna släpptes från ett flygplan över just vitryskt territorium. Intervjuerna med invånare i staden gjordes av Radio Svoboda och en 90 minuter lång film, som finns på Youtube, visar planets inflygning och hur det cirklar över Ivjanets.

Den svenska diskussionen om pr-bolaget är för vitryssarna ovidkommande, huvudsaken för dem är att förtrycket i Vitryssland uppmärksammas igen och igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".