Häktad på Cypern ska ha gjort "vissa medgivanden"

Den 24-årige svensk som sitter häktad på Cypern misstänkt för inblandning i terrorplaner, har gjort vissa medgivanden, uppger hans advokat.

– Han har inte sagt att han är med i någon terrororganisation, som Hizbollah. Han har bara sagt att han fått en liten summa pengar av någon, ingen terrorist eller terrororganisation, för att genomföra tjänsterna, säger advokaten till SVT:s Rapport.

De tjänsterna ska ha varit att kartlägga turisttäta platser. Enligt advokaten ska den 24-åringen ha lämnat en skriftlig redogörelse över ett antal sidor och sagt att han vill berätta sanningen.

UD följer ärendet.

- De anhöriga har informerats i enlighet med den frihetsberövades önskemål, säger Jenny Häggmark vid UD:s presstjänst till TT.

De exakta anklagelserna är inte officiella, men den cypriotiske justitieministern har sagt att det rör sig om terrormisstankar. Enligt cypriotiska medier kartlade mannen platser där israeliska turister vistas.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu anklagade i helgen libanesiska Hizbollah för att ligga bakom planerna.

Inga vapen eller sprängmedel har tagits i beslag, uppger den cypriotiska polisens talesperson för TT.

Hizbollah rekryterar västerlänningar för att rekognoscera inför terrordåd, hävdar terrorexperten Magnus Ranstorp.

- De letar efter individer som har relativt fri rörlighet och då handlar det om att ha dubbla medborgarskap och dubbla pass, säger han.

TT

Håll dig uppdaterad med Ekot i sommar

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista