Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Damaskus darrar efter gårdagens bombattentat

Publicerat torsdag 19 juli 2012 kl 05.44
Rykten sprids över staden – gränsar till panik
(2:29 min)
1 av 2
Regimtrogen milis sökte oppositionsanhängare i hem och byggnader, och soldater och oppositionella drabbade samman i gatustrider. Foto: Scanpix. (Bildens ursprung har inte kunnat bekräftas.)
2 av 2
Försvarsminister Daoud Rajha (till höger) dödades i ett sprängattentat på torsdagen. Foto: Scanpix.

Efter attacken mot den innersta kretsen av säkerhetsansvariga i Syrien i går har striderna fortsatt i Damaskus. Bland annat har regimanhängare genomfört hämndattacker och rebellstyrkor har satt eld på stridsvagnar. Oppositionssidan kallar gårdagen för en avgörande dag och säger att segern är nära.

– Regimmotståndarna har träffat regimen i hjärtat. De har visat att de är kapabla till mer än vad någon egentligen trodde, säger en säkerhetsanalytiker.

Det är fortfarande inte klarlagt vem som utförde sprängdådet i det välbevakade säkerhetstjänstens högkvarter i Damaskus. I attentatet dödades bland andra försvarministern, den ställföreträdande vicepresidenten och presidentens svåger, den mäktige vice försvarsministern.

Dessutom skadades ett antal andra nyckelpersoner, bland dem chefen för Syriens krishantering och inrikesministern.

Om det var en livvakt med ett bombbälte eller en utplacerad fjärrstyrd sprängladdning är ännu inte helt fastställt. Klart är att de lyckades slå till där ingen riktigt förväntat sig – och att dådet innebar en ny fas i konflikten.

Damaskus var i går kväll  ryktenas huvudstad där många uppgifter florerade, varav en del gränsade till panik. Men nästan inga var möjliga att få bekräftade.

Tydligt var att häftiga strider rasade, att regimtrogen milis sökte oppositionsanhängare i hem och byggnader, regeringssoldater och oppositionella i gatustrider. Enligt regimen dödades ett stort antal vad man kallar terrorister, andra skrämdes på flykt.

Från oppositionen var uppgifterna tvärtom. Det talades om avhopp från armén och att regimens dagar nu på allvar är räknade. Den fria syriska armén krävde i natt omedelbar evakuering av radio- och tv huset, som annars kommer att attackeras.

Också från andra håll i Syrien rapporteras om våld: Hamaa, Homs, Aleppo, Latakkia – strider och tung beskjutning. På många håll har det demonstrerats i sympati med rebellerna i huvudstaden.

Och på  kullarna med överblick över Damaskus står stridsvagnar, andra pansarfordon och fullt utrustade soldater. Där är regeringsarmén som till varje pris ska skydda presidentens palats.

Obekräftade uppgifter säger dock att presidenten inte längre är där och att han vistas på hemlig ort.

För al-Assad har inte hörts av sedan det ödesdigra dådet i går och på oppositionssidor på internet avlöser inläggen med varandra med budskap som "segern är nära".

"Bashars dagar är räknade".

Håll dig uppdaterad

Följ Ekot på Facebook
och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".