"Assad befinner sig i kuststaden Latakia"

1:11 min

Den syriske presidenten Bashar al-Assad befinner sig i kuststaden Latakia, uppger både oppositions- och diplomatkällor enligt nyhetsbyrån Reuters. Assad har inte varit synlig sedan bombdådet i Damaskus i går, då flera av hans nära medarbetare dödades.

Frågor har ställts om al-Assad kunde ha varit på plats under det möte som attacken riktades mot. Men nu uppger alltså flera källor att al-Assad befinner sig i staden Latakia, en semesterort vid Medelhavskusten.

Det är däremot inte känt om den syriske presidenten lämnade Damaskus före eller efter gårdagens bombattentat, som dödade inrikesministern Daoud Rajha, liksom president Bashar al-Assads svåger, vice försvarminister Assef Shawkat, och generalen Hassan Turkmani som ledde regimens krisgrupp.

Salman Shaikh, expert på konfliktlösning i Mellanöstern och chef för Brookingsinstitutet i Doha, säger att bombdådet är ett stort problem för regimen och utgör ett allvarligt hot.

– Det är en direkt attack mot den inre cirkeln och några nyckelpersoner i den här regimen.

Störst förlust för regeringen var sannolikt Assef Shawkat, Bashar al-Assads svåger. Han var troligtvis en av dem med flera trådar i sitt grepp, och enligt Salman Shaikh en av de mäktigaste personerna efter presidenten själv.

Och i Damaskus fortsätter striderna. Strax efter halv elva på torsdagen kom uppgifter om våldsamma sammandrabbningar kring regeringshögkvarteret i Damaskus. Enligt Reuters har rebeller gått till attack mot regimtrogna soldater, som har satt upp vägspärrar med beväpnade fordon runt om i staden.

Hundratals Damaskusbor flyr också från sammandrabbningar och granateld från militären i flera områden av den syriska huvudstaden, rapporterar AFP och hänvisar till uppgifter från oppositionella aktivister. Militären har meddelat att boende har 48 timmar på sig att lämna områden där strider pågår.

– Jag ser granateld borta vid Midan, säger en aktivist, som uppger namnet Samer Al Husain, i telefon från Damaskus.

I bakgrunden hörs ljudet av explosioner.

– Granaterna började för två eller tre dagar sedan men i går, efter explosionen hos ministrarna, har angreppen blivit starkare, säger han.

Aktivisten Susan, i utkanten av Damaskus, säger också hon att våldet har eskalerat.

– Det är inte säkert längre, inte säkert alls, våldet har spridit sig till fler områden.

Telefonförbindelsen är dålig till källarlokalen där Susan, som egentligen heter något annat, har sökt skydd. Beskjutningarna har blivit tätare och kommit närmare, och hon hör hela tiden arméns stridshelikoptrar cirkulera över området.

– Det är fruktansvärt. Ett fullskaligt krig. Helikoptrar hovrar i luften hela tiden och beskjuter bostadshus. Det är helt omöjligt att veta var och när nästa beskjutning kommer äga rum.

– Människor är livrädda för att gå ut. Vissa försöker fly till säkrare bostadsområden, andra till Beirut med bil, säger Susan till Ekot.

Samtidigt meddelar chefen för FN:s observatörsuppdrag i Syrien, norske generalmajoren Robert Mood, att han tänker lämna sin post och landet. Enligt Mood är hans uppdrag som ledare för observatörerna avslutat.

– Parterna har inte velat använda det verktyg som observatörerna är, när mitt kontrakt löper ut om några dagar är det här jobbet klart för min del, säger han till norska nyhetsbyrån NTB.

FN-mandatet löper ut på fredag. I kväll väntas FN:s säkerhetsråd rösta om en förlängning.

Ekot/TT

Håll dig uppdaterad

Följ Ekot på Facebook
och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista