En grupp demonstranter i Moskva. Foto: Misha Japaridze/Scanpix.

Ryska oppositionsledare söker politisk asyl

1:23 min

Två ledare från den ryska oppositionen har sökt politisk asyl i Europa av rädsla för att fängslas om de återvänder. Fortfarande hålls elva demonstranter från protesten i maj fängslade utan domar. Nästa vecka går oppositionen ut i ännu en demonstration i protest mot Kreml.

– Jag tror att om jag kommer till Ryssland är det högst troligt att jag kommer att gripas, säger 20-åriga Anastasia Rybasjenko från solidaritetsrörelsen, som Ekot talar med över Skype.

Hon söker politisk asyl i Tyskland sedan hennes bostad i Moskva genomsökts av säkerhetstjänsten, men vill ändå återvända och fortsätta kampen mot Putin och Kreml.

35-årige Alexander Dolmatov från rörelsen Ett annat Ryssland har också sökt asyl i Nederländerna. De två är de första som sökt politisk asyl från oppositionsrörelsen.

Båda greps tillsammans med hundratals andra efter den Kremlkritiska demonstrationen 6:e maj som urartade i våldsamheter. Men när de släpptes lämnade de landet och Anastasia befarar att fler kommer tvingas göra det.

Fortfarande hålls elva från maj kvar i häkte utan rättegång eller dom.

Många fler har fått sina bostäder genomsökta och flera av de mer namnkunniga ledarna har utsatts för smutskastningskampanjer i statsstyrda medier.

Men om en vecka har oppositionen mot Kreml och Putin fått tillstånd för en ny demonstration för högst 1 500 deltagare i centrum av Moskva. En protest till stöd för dem som fortfarande sitter fängslade.

Håll dig uppdaterad med Ekot i sommar

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista