Allt fler söker hjälp för eskalerande skulder

3:40 min

Antalet skuldsatta som ansöker om skuldsanering har ökat drastiskt det senaste året. Nu har Kronofogden tvingats sätta in extra resurser för att klara av anstormningen.

Myndigheten bedömer att det idag finns runt 400 000 svårt skuldsatta i landet.

"Johan" var tills alldeles nyligen en av dem. Vägen till skuldberget gick via svartjobb och postordershopping. Han började handla utan att betala.

– Jag slutade att deklarera och hamnade i en situation där jag började beställa saker som jag inte ens behövde. Räkningarna välde in och det blev för mycket, säger han.

Shoppingen blev ett sätt att försöka må bra. Senare har Johan fått förklarat för sig att det var en del i en psykisk problematik, men då var skulderna redan oöverstigliga.

I takt med olika motgångar i livet, skatteskulder och postorderräkningar så blev situationen snabbt övermäktig för Johan. Han tappade kontrollen.

– Jag hade ingen koll alls, utan skulderna växte ju med räntorna och till slut så öppnade jag inga kuvert.

Det låter väldigt konstigt?

– Ja, det gör väl det för många. Men jag fick 7–8 brev varje dag från fordringsägare och inkasso, berättar han.

För två år sedan ansökte Johan om skuldsanering hos Kronofogden. Det är något som svårt skuldsatta kan beviljas – om man uppfyller kraven.

Skuldsanering innebär att man slipper betala hela eller delar av sina skulder. Och det är nu allt fler som ansöker om sanering.

– Vad vi kan se är en drastisk ökning sista året. Tittar man bara på det första halvåret i år så har det ökat med 25 procent, säger Lena Bäcker, verksamhetschef på Kronofogden.

Hittills i år har det enligt Kronofogden kommit in  4 887 ansökningar – att jämföra med 3 936 för samma period i fjol.

Ökningen beror på lågkonjunkturen, en ökad medvetenhet men också förra årets regeländring som gör att det inte längre spelar så stor roll hur gamla skulderna är.

I flera år har ansökningarna bara ökat  Nu får kronofogden sätta in extra resurser, berättar  Lena Bäcker.

– Ja, jag som verksamhetschef har ju beslutat om att sätta in extra åtgärder både inom ekonomi och personal för att möta det trycket som har kommit nu under våren.

Runt 70--65 procent av de som söker skuldsanering beviljas det, enligt Lena Bäcker.

Förra året blev det klart att även företagare ska kunna beviljas sanering, dock har den ändringen ännu inte bidragit till att ärendena har ökat.

I framtiden kanske det kommer fler regeländringar som gör det lättare för allt fler att få det, eftersom regeringen har gett lagmannen Ralf G Larsson i uppdrag att föreslå åtgärder som förbättrar möjligheten att få skuldsanering.

Efter nära tjugo tuffa år med skulder så har det nu vänt för Johan. Han beviljades skuldsanering efter första ansökningen.

Efter ett och ett halvt år har hans skuld nu minskat och delvis skrivits av från en halv miljon till 50 000 kronor. Om han håller sig till en strikt betalningsplan i 3,5 år till kommer han sedan att vara skuldfri. Han betalar nu gamla fordringsägare cirka 750 kronor varje månad.

– Skuldsanering har hjälpt mig till ett helt nytt liv. Man vaknar glad om morgonen och vet att man kan betala mat och hyra, och man kan leva lite grann, säger Johan.

Det finns de som menar att skuldsanering är en för lätt väg ut – att man inte gör rätt för sig.

– Jag kan förstå att man tycker så eftersom vissa personer har köpt saker för egen vinnings skull,  för att ha ett gott liv. Men för mig som hade en problematik, det här med att köpa, har ju skuldsanering varit en helt ny vändning, säger Johan och fortsätter.

– Det är ju inte heller en lätt väg ut.  750 kronor är ju också rätt mycket pengar, om man inte har jobb och lever på ersättningar.

Johan heter egentligen något annat.

Får leva på existensminimum

  • Med skuldsanering menas att en svårt skuldsatt person under vissa förutsättningar kan befrias från skyldigheten att betala sina skulder helt eller delvis.
  • Under skuldsaneringsåren får man leva på existensminimum, vanligtvis i fem år.
  • Alla inkomster över existensminimum går till att betala av skulderna.
  • Om ansökan blir godkänd gör handläggaren på Kronofogden ett förslag som måste godkännas innan betalplanen skickas vidare till alla som har innestående skulder.
  • En person som driver enskild firma kan få skuldsanering, men endast om ekonomin i företaget är enkel att utreda.

Källa: Kronofogden

Håll dig uppdaterad

Följ Ekot på Facebook
och Twitter.

Anna Eriksson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista