Ramadan har inletts runtom i världen

Omkring 30 miljoner muslimer i Indonesien har inlett fastemånaden ramadan i dag. I morgon lördag kommer de att få sällskap av miljontals till i världens folkrikaste muslimska land.

Den muslimska heliga fastemånaden ramadan har därmed inletts. Miljontals muslimer över hela världen ska mellan solens upp- och nedgång avstå från mat och dryck.

Ramadan är en av islams fem grundpelare, och syftet är att de som fastar ska lära sig tålamod och ödmjukhet, och begrunda religionens bud.

Regeringen i Indonesien har utlyst lördagen, snarare än fredagen, som start för den heliga fastemånaden, skriver nyhetsbyrån AP. Skillnaden i starttid är vanligt förekommande och beror på olika sätt att beräkna nymånen som signalerar inledningen av ramadan.

Förbudet mot att äta och dricka 14 timmar om dagen under den hetaste perioden på året är på många håll ett verkligt uthållighetstest. Temperaturerna kan på sina håll klättra över 40 grader. Invånare i en del delar av den muslimska världen – såsom Irak, Pakistan och Gaza – prövas extra hårt i och med de dagligen återkommande strömavbrotten.

I Marocko ställs klockan tillbaka så att troende kan avbryta fastan en timme tidigare, enligt AP. Pakistan kortar offentliganställdas arbetsdag och har lovat att dra ner på antalet strömavbrott, vilka ibland kan vara uppemot 22 timmar i sträck.

De som måste arbeta i dag väljer olika vägar, varav en del tänker avbryta fastan i förhoppningen att om gud förstår.

– Ibland är det så varmt att vi inte kan röra vid metallstängerna på byggnadsställningarna utan handskar, berättar 26-årige Munir, en pakistansk byggarbetare i Dubai.

– Man kan inte arbeta under de här förhållandena utan vatten. Jag är religiös och respekterar ramadan, men det är också så att det inte är menat att man ska skada sig, säger han.

Många präster har ståndpunkten att sådant är okej. Då förväntas man ta igen det under kommande dagar. Gravida, barn och äldre är undantagna från påbudet om fasta, liksom en del yrkesgrupper.

Religiösa ledare i Förenade arabemiraten föreskriver att arbetare kan få bryta fastan om temperaturen överstiger 50 grader.

Det finns ingen exakt statiskt över antalet muslimer i Sverige. Omkring 300 000 beräknas vara muslimer, varav uppåt 150 000 kan räknas som aktivt troende.

Ekot/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.