1 av 4
Folk samlades utanför biografen efter skottlossningen. Foto: Karl Gehring/Scanpix
2 av 4
Polisen hör vittnen efter skottlossningen under en filmvisning i Aurora. Foto: Karl Gehring/Scanpix
3 av 4
Judy Goos kramar dotterns vän, Isaiah Bow, utanför Gateway High School dit vittnen fördes för förhör efter skottdramat i Denver. Foto: Barry Gutierrez/Scanpix.
4 av 4
Polis samlas i närheten av den lägenhet där den misstänkte gärningsmannen från skottdramat i Denver, Colorado, bor. Foto: Ed Andrieski/Scanpix.

Skottdrama i Denver på filmvisning

En skottlossning har inträffat i Denver i USA under en filmvisning med många familjer och ungdomar närvarande. 12 personer har dödats och 38 personer har förts till sjukhus. En 24-årig man har gripits.

Skottdramat inträffade vid premiärvisningen av den nya Batman-filmen i Aurora, en förort till Denver, runt midnatt. Människor hade köat i timmar för att få bra sittplatser och många hade klätt ut sig i Batmanutstyrslar.

Trettio minuter in i filmen dök en svartklädd man med gasmask upp från nödutgången i biosalong nio och kastade ut någon slags behållare på golvet som släppte ut gas. Beväpnad med minst tre olika vapen började han därefter skjuta in i salongen.

– Människor berättar för oss att de trodde att det var en del av filmen. De hörde skott som de trodde var smällare, höga dunkar och plötsligt såg de kulor vina, säger reportern Brenda Stuart från den lokala radiokanalen 850 KOA, enligt TT.

Ett ögonvittne berättar för CNN om ett fullständigt kaos när han kom ut ur byggnaden.

– Jag såg skadade människor, en man kravlade omkring på alla fyra, en flicka spottade blod, människor hade skottskador i ryggen och armarna, en kille låg i bara kalsongerna och såg ut att ha blivit skjuten, det var helt galet, säger han.

Under en tidig presskonferens gick Dan Oates från Aurorapolisen först ut med uppgiften om 14 döda. Den siffran justerades senare ned. Han sa också att omkring 50 personer skadats, en siffra som senare blev 38, men underströk att det var osäkra uppgifter eftersom vissa skadade kunde ha räknats två gånger. 

Tillståndet för flera av de skadade är kritiskt och flera opererades under fredagen. Den yngsta skadade ska vara tre månader gammal, den äldsta 45 år.

Röda korset är på plats för att stötta drabbade.

Gärningsmannen är 24 år gammal och greps på baksidan av biografen. Han var då fortfarande beväpnad och ska ha antytt att det fanns sprängmedel i hans lägenhet. Fem byggnader i närheten av hans hem har utrymts och enligt räddningstjänsten verkar lägenheten vara minerad.

– Sprängämnena ser mycket sofistikerade ut, säger polischefen i Aurora, enligt Reuters, och tillägger att det kan ta timmar, kanske till och med dagar, innan de kan gå in i huset.

Enligt polisen finns inget som tyder på fler än en gärningsman och de federala myndigheterna säger att man inte ser några kopplingar till terrorism.

President Barack Obama har beslutat att förkorta sin återvalskampanj i Florida och återvända till Washington med anledning av händelserna i Colorado. I ett uttalande uppmanar han amerikanerna att ”stå bakom” folket i Aurora de kommande timmarna och dagarna.

”Michelle och jag är chockade och sorgsna över den fruktansvärt tragiska skjutningen i Colorado.  Federal och lokal polis arbetar fortfarande, och min administration kommer att göra allt för att stötta människorna i Aurora i denna extremt svåra tid,” sa den amerikanske presidenten.

Aurora ligger inte långt från Columbine, där 13 personer sköts ihjäl och 24 skadades i en skola 1999.

Håll dig uppdaterad

Följ Ekot på Facebook
och Twitter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista