Bärplockarläger. Foto: Ida Lindhagen/SR

Bärplockarna riskerar tvångsavhysning

2:01 min

400 till 500 bärplockare som tältar i skogarna utanför Tierp riskerar att bli tvångsflyttade från sitt läger. Skogsförvaltaren Stora Enso har nu vänt sig till kronofogden för att få bort bärplockarna - det på grund av att de brutit mot Allemansrätten.

– Kommer man hit för att plocka bär är det ju Allemansrätten som gäller rent generellt sett, och vi har anvisat dem två platser att tälta på för att få lite bättre kontroll och kommunen skulle kunna hantera skräpet. Nu har det här inte fungerat och någonstans måste vi dra en gräns när det går för långt, säger Fredrik Granath, regionchef Stora Enso.

Enligt Stora Enso har det inte gått att förutspå att det skulle bli så här. Med erfarenhet från förra året beräknade skogsförvaltaren och kommunen att det skulle komma 20 till 30 bulgariska bärplockare till Mehedeby utanför Tierp i år. Men så blev det inte, i stället kom mellan 400 och 500 plockare, vilket har satt ökat tryck på lägermarken.

Det i kombination med att det bland annat har huggits ner träd och eldats på flera platser kring lägret ledde till att Stora Ensos begäran om avhysning.

Nu väntas beslut från kronofogden - och vart bärplockarna ska ta vägen är oklart. Fredrik Granath hänvisar till campingplatser vilket han säger är det normala tillhållet för plockare.

– Vi ska snart ge information om att vi avser att göra det här, avhysningen, och då får de förbereda sig.

Fredrik Granath säger att företaget med hjälp av kommun och polis har gjort sitt bästa för att informera plockarna om allemansrätten, då också på bulgariska. Han tror att det för framtiden krävs att de lyfter frågan till en nationell nivå för att få ordning på det här.

Något som Yvette Axelsson, kommunchef i Tierp, håller med om.

--Vi måste få till en dialog med alla involverade parter i det här, såväl de kommuner som är bärkommuner, statliga myndigheter och de som är uppköpare, för det här problemet kommer att återkomma nästa år, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista