Sändebud: ”al-Assad beredd att göra eftergifter”

1:48 min

I Syrien har ytterligare en högt uppsatt säkerhetschef avlidit av sina skador efter bombdådet mot den nationella säkerhetstjänstens högkvarter i onsdags. Samtidigt hävdar regimen än en gång att de rensat en stadsdel på terrorister och oppositionen vittnar om omfattande arméräder.

Jubar i östra Damaskus kryllar av soldater, i morse stormades området och soldaterna började sökande från hus till hus efter det de kallar terrorister. 

Regimen säger att man redan säkrat stadsdelen Midan där några av de hårdaste striderna utspelat sig, oppositionen bekräftar att armén gått in med stridsvagnar och pansarfordon, men säger att striderna fortsätter.

I dag bekräftade också att den syriska underrättelsetjänstens högsta chef Hisham Bekhtyar har avlidit av skadorna från sprängdådet mot säkerhetstjänstens högkvarter i onsdags. Han blev det fjärde dödsoffret, alla högt uppsatta med stor insikt och inflytande i hur regimen hanterar motståndet.

Flera gränskontroller är nu under rebellernas kontroll, efter delvis mycket hårda strider,  bland annat den viktigaste mot Irak och en stor gränsövergång mot södra Turkiet.

Flera samhällen i de kurdiska delarna har också hissat oppositionsflaggan, då regimtrogna gett sig av i valet mellan att fly eller stanna och slåss.

Efter ännu ett misslyckande i FN:s säkerhetsråd, där Ryssland och Kina la in sina veton mot resolutionen som innebar hårdare åtgärder mot regimen om de fortsätter med våldet, säger ett ryskt sändebud att president Bashar al-Assad säger att han är beredd att göra eftergifter.

Enligt sändebudet ska al-Assad vara redo att överge sin post på villkor att det sker på som han säger ett civiliserat sätt. Det skulle innebära att en företrädare för den nuvarande regimen förhandlar med oppositionen om framtidens Syrien.

Oppositionen har tidigare bestämt förkastat alla förslag om att diskutera med regimen, vi sätter oss inte vid samma bord som våra söners mördare, vi litar inte på dem, som de uttryckt det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista