Tre av fyra i den ryska gruppen Pussy Riot. Foto: AP Photo/Sergey Ponomarev/Scanpix

Medlemmarna i ryska Pussy Riot kvar i häktet

1:44 min

I Moskva har en domstol beslutat att punkgruppen Pussy Riot ska fortsätta sitta i häkte. De tre åtalade tjejerna riskerar upp till sju års fängelse för sin halvtimmes protestbön i Moskvas största kyrka Frälsarkatedralen.

Det är fullständigt obegripligt varför man ska hålla dem i fängelse medan rättsprocessen pågår, skulle tre unga tjejer och mammor rymma till gränsen med sina små barn? Den populäre författaren Boris Akunin, eller Grigorij Tjchartisjvili som han egentligen heter, är en av 200 från ryska kultureliten som skrivit under ett upprop för frigivning av de tre åtalade punktjejerna från Pussy Riot.

Ett upprop som Högsta domstolen underkänt, eftersom några namnteckningar sas vara oläsliga. Bland de som skrivit under finns också artister som har kampanjat för president Vladimir Putin inför presidentvalet.

Akunin finns utanför domstolen i centrala Moskva där inledande förhandlingar i målet börjat bak stängda dörrar. Försvaret har begärt att få kalla fler experter, men fått nej.

Utanför Sjamovnikis distriktsdomstol har extra kravallpolis spärrat av gatan. Men de flesta som står på gatan är journalister och bara några få tysta demonstranter med plakat för de anklagade och ingen från rysk ortodoxa kyrkan som kräver att de döms  som huliganer och våldsverkare.

Punkgruppen riskerar sju års fängelse för sin aktion i den stora Frälsarkatedralen i februari. De framförde en anti-Putin bön till Jungfru Maria framme i kyrkans kor, iförda svarta masker och de få troende som var i kyrkan stod helt handfallna.

Försvaret kallar hela saken för en politisk process och menar att det är ovärdigt en rättstat att döma någon för huliganism när det handlar om yttrandefrihet. Men ryskortodoxa kyrkans företrädare anser att gruppen förödmjukat och skändat de troende i kyrkan.

Pussy Riot har väckt mycket debatt i Ryssland om yttrandefrihetens gränser och kyrkans roll i förhållande till staten. Kritiker anser att ryskortodoxa kyrkan blivit en stat i staten och att det står i strid med ryska författningen där kyrka och stat är åtskilda.

Men också inom ryskortodoxa kyrkan finns det ett fåtal präster som vågat gå mot strömmen och tycker att nåd bör gå före rätt och att tjejerna därför bör släppas fria. De tre är alla i 20-årsåldern och har inga tidigare domar mot sig. Nu riskerar de alltså dömas lika hårt som vore de skyldiga till mord.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista