Scania redovisar lägre vinst än väntat

0:59 min

Lastbilstillverkaren Scania redovisar en lägre vinst än väntat, 1,9 miljarder i det andra kvartalet jämfört med 3,3 miljarder för ett år sedan. Orderingången har minskat med 14 procent jämfört med samma period i fjol och en stark krona har också påverkat Scanias inkomster negativt.

Rapporten är Leif Östlings 65:e och sista som vd för Scania och han är inte helt optimistisk inför framtiden.

– Jag fick just en fråga om jag såg ljuset i tunneln och svarade att olyckligtvis så ser jag inte så mycket av det ljuset i dag, sa Leif Östling på en presskonferens.

Efterfrågan på lastbilar och bussar har sjunkit, och Scania får nog leva med den lägre efterfrågenivån, säger Leif Östling. Och bolaget är beroende av hur den globala finanskrisen utvecklar sig.

Den föråldrade lastbilsparken i Europa innebär intäkter för Scanias serviceverkstäder, men bankernas ovilja att ge lån till Scanias kunder är en bromskloss för försäljningen av nya lastbilar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista