Oppositionen uppgav på fredagen att armén genomför vad som närmast kan liknas vid en massaker i Damaskus. Foto: Scanpix

Strider i Damaskus för sjätte dagen i rad

2:13 min

Syriens armé har genomfört en storoffensiv i Damaskus i dag och återtagit kontrollen över delar av staden. Det är sjätte dagen i rad som strider rasar i huvudstaden.

De skakiga videobilderna som sägs vara inifrån ett av bostadsområdena i centrala Damaskus visar två kropsar i civila kläder liggandes orörliga på gatan, runt om dem, bråte och skräp, folk som flyr i panik när skott skjuts.

Det är svårt att få 100 procent bekräftade uppgifter från stridszonerna i Damaskus. De utländska journalister som rapporterar från huvudstaden är i regel en bit därifrån, de flesta tas bara på regimguidade turer, varför uppgifter från både opposition och regim måste tas i kritiskt beaktande.

Oppositionen uppgav under eftermiddagen att armén genomför vad som närmast kan liknas vid en massaker i Damaskus, armén säger att de säkrar områden från terrorister så att civila kan återvända hem.

Det är uppenbart att armén nu har kraftsamlat i Damaskus, men striderna är långt ifrån över, när rebeller dragit sig tillbaka från vissa områden har de samtidigt intagit andra, till exempel en av arméns träningsanläggningar.

Också i landets näst största stad, Aleppo i nordvästra Syrien, har kraftiga strider brutit ut i dag, det rapporteras om dödsoffer men inte några detaljer i övrigt.

I grannlandet Irak har armén nu stängt den största gränsövergången mot Syrien, sedan Fria syriska armen efter en utdragen blodig strid tagit kontrollen över den syriska delen av gränsövergången och även flera mindre gränsövergångar. Också en gränsövergång mot Turkiet är i rebellernas kontroll.

Från Damaskus förnekas nu under eftermiddagen det ryska sändebudets uppgift om att president Bashar al-Assad skulle vara redo att lämna ifrån sig makten, på ett civiliserat sätt. Enligt syrisk statstelevision är uppgifterna helt grundlösa.

Bara de senaste dygnen har tiotusentals människor flytt från Syrien, i natt återigen tunga avhopp, då en brigadgeneral, fyra överstar och flera andra militärer flydde till Turkiet. Men många tusen människor är också på flykt i landet, och skolor och moskéer får nu tjäna som tillfälliga härbärgen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista