Hotar med flygplatsstrejk inför OS

Med bara en vecka var till OS i London seglar nya problem upp. Efter trasslet med säkerheten, har gränsvakterna på storflygplatsen Heathrow varslat om strejk dagen före invigningen.

Just när OS-förberedelserna går in i slutspurten, och den värsta stormen kring säkerhetsproblemen runt spelen lagt sig, kommer nästa kalldusch för den brittiska regeringen. Samtidigt som 130 000 passagerare väntas till Londons storflygplats Heathrow nästa torsdag, tänker gränsvakterna på i strejk.

Problem med långa köer till passkontrollen på Heathrow har varit en följetong under våren, och nu finns en oro för kaos om strejken blir av nästa vecka. Inrikesministern Theresa May kallade strejkvarslet för skamligt, i en intervju med BBC.

– De ska strejka en av de viktigaste dagarna då människor kommer att anlända inför OS. Det kan förstöra glädjen för folk som kommer hit på besök, sa den brittiska inrikesministern.

Dispyten med facket gäller tidigare nedskärningar och uteblivna lönelyft för gränskontrollanterna. Situationen har blivit outhärdlig för arbetstagarna, motiveras varslet av fackförbundet Public & Commercial Services Union. 

Om man inte får igenom sina krav sjösätts 24-timmarsstrejken på torsdag och under resten av OS kommer gränsvakterna att vägra jobba övertid.

Dessutom kan ytterligare en strejk drabba OS. Tågförare på linjer som trafikerar mellersta Storbritannien har också varslat om att lägga ner arbetet under tre dagar i början av augusti.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista