1 av 6
Domkyrkans gudstjänster var fulla dagarna efter terrordåden. Foto: Matt Dunham / Sacnpix.
2 av 6
Elisabeth Thorsen, präst i Oslo Domkyrka framför den plats där det fortfarande läggs blommor och hälsningar till offren för terrorattackerna den 22 juli förra året. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio
3 av 6
Ungdomar kramar varandra under en minnesgudtjänst dagarna efter terrordådet. Foto: Matt Dunham / Scanpix.
4 av 6
Ljus i domkyrkan till minnne av offren den 22 juli. Foto: Matt Dunham / Scanpix.
5 av 6
Foto: Matt Dunham / Scanpix.
6 av 6

Oslo domkyrka stöttar i sorgen efter terrordåden

1:33 min

Domkyrkan i Oslo har spelat en viktig roll för Osloborna när det gäller bearbetningen av terrorattackerna den 22 juli. Direkt efter attackerna sökte sig många dit - och under året som gått har det blivit en kraftig ökning av människor som sökt samtalsstöd.

Elisabeth Thorsen som är präst i Oslo domkyrka berättar om året efter terrordåden.

– Det har varit flera allvariga, djupa och sorgliga samtal med präst. Vi har känt ett större ansvar att visa sig som präst i kyrkan och möta folk. Jag tror också att det har förändrat oss lite och gett oss ett större mod att använda de svåra texterna som handlar om stor smärta och död, säger Elisabeth Thorsen.

Fler som har behov av att prata med en präst, fler predikningar med texter om sorg och död och också fler diskussioner efter gudstjänsterna är några av förändringarna i Domkyrkan under året som gått.

Direkt efter terrorattackerna så var det till Domkyrkan som osloborna - och också andra norrmän - vände sig. Det var hit dom kom med sina blommor och hälsningar. Tre och ett halvt ton blommor som nu är jord och ska användas till något särskilt framöver.

De tusentals korten, breven och teckningarna har tagits om hand av Riksarkviet och en del av dom offentliggörs i morgon på årsdagen.

Den minnesgudstjänst som ska hållas i Domkyrkan ska hedra offren, men också ge hopp säger prästen Elisabeth Thorsen.

– Vi försöker att dela tanken om hopp och att skapa hopp. Att ljus och mörker inte utesluter varandra, men att ljuset finns i mörkret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista