1 av 2
Människor har samlats för att tända ljus dagen efter skottdramat i denverförorten Aurora. Foto: Ted S. Warren/Scanpix
2 av 2
Hotellreceptionisten Sandi Evans. Foto: Johan Bergendorff/Scanpix

Stor sorg i denverförorten dagen efter dådet

3:33 min

Det råder sorg och förstämning här i denverförorten Aurora i dag. När jag går på universitetssjukhuset där många av de skadade biobesökarna vårdats och där tillståndet för ett tiotal fortfarande är kritiskt möter jag en kvinna som gråter. Kanske tillhör hon en av de familjer som nu underrättats att just deras barn eller föräldrar tillhör de 12 som fick sätta livet till.

Uppe på en avdelning träffar jag som tackar Gud för att han överlevde. Nu ligger han i en säng med skottskador i fot och arm och skakar när han tänker tillbaka på vad som hände där inne i biomörkret strax efter att filmen börjat med just en massaker på oskyldiga.

– Jag trodde att jag också skulle dö och började tänka hur det skulle vara att lämna min familj kvar, säger han.

Nästan alla jag möter i den välmående villaförorten Aurora säger samma sak. ”Det kunde lika gärna varit jag eller mina barn”. ”Vi brukar gå på bio där i köpcentret”.

Gärningsmannen är en 24-årig medicinstuderande som nyligen hoppat av doktorandstudier på universitet i stan. Men något motiv till varför han bestämt sig för att utföra ett av de värsta massmorden i USA under senare år har ännu inte framkommit.

– Svartklädd och med skottsäker väst, gasmask, hjälm och militärkängor öppnade han eld och sköt så många han kunde, berättar skottskadade Pierce O'Farrill.

I Aurora samlades hundratals Aurorabor till förbön i kyrkorna kvällen efter dådet. Hotellreceptionisten Sandi Evans berättar att flera som checkat in frågat om de törs stanna i stan med tanke på att det ju bara var några mil ifrån biografen i en skola i Columbine som ett annat skottdrama utspelades sig och där 15 människor miste livet.

Sandi jobbade då, i slutet av 90-talet, på ett hotell intill skolan och hon tror inte att Colorado skulle vara farligare än någon annan plats. Det finns psykiskt sjuka människor överallt som inte respekterar liv.

– Men man kan inte gå runt och vara rädd hela tiden, säger Sandi Evans som har tre barn mellan 10 och 27 år.

Men skottlossningen i Aurora har öppnat upp debatten kring många delstaters generösa vapenlagstiftning. 24-åringen greps på plats med fyra vapen och tusentals skott, alltihop inhandlat lagligt i en vapenaffär i Denver under kort tid.

New Yorks borgmästare Michel Bloomberg ansåg att det var på sin plats att President Barack Obama och hans huvudmotståndare i det amerikanska presidentvalet inte bara utryckte sitt medkännande med de föräldrar som nu förlorat sina barn utan att de borde berätta vad de vill göra för att stoppa sådana här i dödsskjutningen framöver.

Johan Bergendorff, Denver

Johan Bergendorff påplats i Denver.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista