Flera landsting i norr erbjuder inte behandling för att kunna välja bort foster med allvarliga ärftliga sjukdomar. Foto: Peter Lydén/Scanpix.

Får ersättning för befruktningshjälp utomlands

2:30 min

Personer med anlag för allvarliga ärftliga sjukdomar och som inte vill föra de här generna vidare till ett barn, kan få hjälp med en behandling som landstinget betalar, men det gäller inte i alla landsting. Ett sätt att komma runt detta är att söka privat vård utomlands och sedan i efterhand få statlig ersättning via Försäkringskassan.

Robert hittade den här möjligheten på egen hand.

– Vi kollade upp det här och hittade en dom från Kammarrätten och där det står att barnlöshetsfrågor ska finansieras av Försäkringskassan utomlands om det är så att man i ett annat landsting i Sverige skulle ha fått samma vård där. Så det har gjort att vi helt enkelt har sökt vård utomlands.

Han har ett kromosomfel som gör att det är mycket svårt att få barn, och om de mot förmodan skulle bli gravida så är risken för genetiska skador hos barnet stor. De fick beskedet att de kunde få en behandling som kallas pgd, preinplantatorisk genetisk diagnostik, för att kunna få ett friskt barn.

Men som Ekots granskning visar så erbjuder 17 av landets 21 landsting den behandlingen, fyra landsting i Norrland gör det inte. Robert och hans sambo råkar bo i ett av dem.

Nyligen blev det godkänt för par som bor i de landstingen att betala privat för behandlingen. Men då får de stå för hela kostnaden själv, runt 50 000 kronor för en behandling, och ofta behövs flera.

Erik Iwarsson som är docent i klinisk genetik vid Karolinska universitetssjukhuset, som kritiserat att vården inte är jämlik på området i Sverige, har en kluven inställning till att det nu överhuvudtaget går att betala privat i Sverige.

– Det är väl lite dubbelt. Dels tycker jag att det är bra att man kan få göra det. Men det blir ju också en helt ojämlik vård eftersom det bara är de som har råd att betala som kan komma ifråga för det.

Men om man gör behandlingen utomlands kan Försäkringskassan alltså ersätta kostnaden. Robert och hans sambo reste till Tjeckien.

– Den vård och den kommunikation som vi har haft med kliniken där har varit fantastisk jämfört med vad den har varit i Sverige. Där sätter man patienten i centrum.

Behandlingen bygger på provrörsbefruktning och det första försöket lyckades inte för Robert och hans sambo.

– Vi fortsätter ju. Vi vet ju att det är de generösaste reglerna som gäller, så det är bara att fortsätta.

De får själva betala resor och hotell i Tjeckien, samt lägga ut pengar för behandlingen innan de får ersättning. De tycker att det är mycket märkligt att de får ersättning när de gör behandlingen utomlands, men inte om de själva skulle betala den i Sverige.

– Här skulle faktiskt de här pengarna snurra ett varv till inom landet, om man finansierade det här i Stockholm. Och dessutom skulle man på ett betydligt smidigare sätt kunna minska kostnaderna för oss som privatpersoner.

Fotnot: Robert heter egentligen något annat.

Preinplantatorisk genetisk diagnostik (PGD)

  • Vid PGD genomförs en provrörsbefruktning och på tredje dagen efter befruktningen tar man ett prov på embryot och tar ut en till två celler.
  • Embryot är ungefär åtta celler stort då och de två cellerna som man tar ut gör man en analys på och ser om embryot är friskt eller sjukt. 
  • Sedan sätter man tillbaka enbart friska embryon.

Källa: Erik Iwarsson, docent i klinisk genetik vid Karolinska universitetssjukhuset.

När beviljas PGD?

  • Preimplantatorisk genetisk diagnostik får användas endast om mannen eller kvinnan bär på anlag för en allvarlig monogen eller kromosomal ärftlig sjukdom, som innebär en hög risk för att få ett barn med en genetisk sjukdom eller skada.
  • Behandlingen får inte användas för val av egenskap utan endast inriktas på att barnet inte skall ärva anlag för sjukdomen eller skadan i fråga.
  • Preimplantatorisk genetisk diagnostik får inte utan tillstånd av Socialstyrelsen användas för att försöka få ett barn med en sådan genuppsättning att barnet skulle kunna bli donator av blodstamceller till ett svårt sjukt syskon.
  •  Tillstånd får lämnas endast om det finns synnerliga skäl för att tillåta användning.

Källa: Lag (2006:351) om genetisk integritet m.m. Villkor för preimplantatorisk genetisk diagnostik 2 §

Johanna Sjöqvist

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista