Abdulbaset Sieda, exilsyrier i Sverige som är nationalrådets ledare. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Syriska nationalrådets ledare om landets framtid

1:02 min

En av alla de grupper som vill se att Syriens sittande regering faller är oppositionella Syriska nationalrådet. Deras nye ledare är Abdulbaset Sieda, boende i Uppsala. I dag finns han i Turkiet, på gränsen till Syrien.

Som den politiker han är har han redan planer för hur övergångsperioden kan bli, om regimen faller, och hur demokratiskt Syrien sen ska bli.

– Det nya Syrien kommer att garantera alla minoriteter rättigheter. Det är inte ett löfte som vi ger för att omvärlden ska acceptera oss utan det är vad Syrien behöver. Det är vår plikt att göra det, säger Abdulbaset Sieda.

Men med tanke på de svåra stridigheter och konflikter som pågår i landet, hur ska ni uppnå det?

– Ja, det är naturligtvis det som vi har signalerat hela tiden. Det har gått mer än 8-9 månader som vi har sagt till omvärlden, till Arabförbundet, att om ni inte reagerar snabbt mot med den här regimen så kommer situationen att bli utom kontroll. Odh det är det som händer i dag. Men vi hoppas att vi alla kan jobba tillsammans för att bli av med de risker som dyker upp varje dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista