Ett fyrtiotal bulgariska bärplockare övernattade natten till i dag utanför Bulgariens ambassad i centrala Stockholm. Foto: Fredrik Persson

Bulgariska bärplockare övernattade vid ambassad

Ett fyrtiotal bulgariska bärplockare övernattade natten till i dag utanför Bulgariens ambassad i centrala Stockholm. Enligt ambassaden ska de ha övernattat i en buss. Ambassaden arbetar nu för att skaffa biljetter hem till bärplockarna som inte har några pengar att ta sig hem för.

Polisen uppger att bärplockarna varit i Jämtland.

Enligt personal på bulgariska ambassaden säger bärplockarna att de tagits till Sverige mot löfte om arbete av en person de inte vet vem det är. De har sedan lämnats i skogen och tvingats leva under väldigt dåliga förhållanden, har de uppgett för ambassadpersonalen.

Några bärplockares hemresa har bekostats av deras hemstad. Resten vet inte hur de ska komma hem men hoppas på hjälp från släkt och vänner.

Ambassaden står tills vidare för bröd och vatten två gånger om dagen, och stadsdelsförvaltningen har lånat ut en buss som bärplockarna kan vistas i.

Bulgariens ambassadör i Sverige har kontaktat Söderhamns kommun och önskat ett möte för att diskutera problem som uppstått de senaste bärsäsongerna, skriver Hudiksvalls Tidning.

Tidigare under veckan kom ett tiotal bulgarer till polisstationen i Söderhamn och berättade att de blivit lurade att resa till Sverige för att tjäna pengar.

Diplomaterna ska möta tjänstemän från Söderhamn och Tierps kommuner och länspolisledningen. Enligt Hudiksvalls Tidning ska mötet ske på tisdag.

Ambassadören vill motverka att bulgarer blir strandsatta i Sverige och samtidigt undvika dålig publicitet. Kunskapen om förutsättningarna för att tjäna pengar på bärplockningen är dålig. Många av bärplockarna vet inte hur det ser ut i de svenska bärskogarna.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista