Desperat läge för civilbefolkningen i Damaskus

3:07 min

I dag kontrollerar Syriens regeringsstyrkor återigen Damaskus efter gårdagens storoffensiv. Det rapporteras om ett spänt lugn i Damaskus men också en förtvivlan för de civila som blivit kvar mitt i krigszonen.

Trots att det i dag är regeringens armé som har kontrollen i Damaskus säger den Fria Syriska armén att de inte gett upp. De har bara tillfälligt och taktiskt dragit sig tillbaka. Men rebellerna hade inget val utan tvingades tillbaka av regeringsstyrkornas stridsvagnar och attackhelikoptrar. 233 personer, varav 150 civila, uppges ha dödats under gårdagen enligt Syriska människorättsobservatoriet.

Dessutom skakades Syriens näst största stad, Aleppo, av våldsamma strider och säkerhetsstyrkor sköt mot en stor demonstration i staden i går.

I Israel förbereds det för ett militärt ingripande i Syrien. Det finns en oro i Israel för att den islamistiska gruppen Hizbollah ska få tag på vapen via Damaskusregeringen. Därför har den israeliska försvarsministern Ehud Barak instruerat militären om att förbereda vad som behövs för ett eventuellt ingripande. 

Också vid gränsövergången mellan Syrien och Irak, som tidigare i veckan togs över av oppositionella rebellstyrkor från Syrien har strider rasat och  irakisk militär har spärrat av den irakiska delen med betonghinder.

Enligt Fria Syriska armén pågår fortfarande strider i minst tre av Damaskus stadsdelar. Civilbefolkningen fick två dygn på sig mot slutet av veckan att lämna staden. Men för de som blev kvar, de som inte ville eller kunde lämna Damaskus är läget i dag förtvivlat.

Ett ögonvittne från krigets Damaskus berättar för Ekot om stridsvagnar som belägrat stadsdelen Jeramanh i Damaskus utkanter och attackhelikoptrar som bombat området hela natten.

– Vi har inte kunnat sova på grund av alla bombningar men vi kan inte heller lämna området eftersom vi inte har någon annanstans att ta vägen, säger kvinnan.

Kvinnans familj har varit utan rent dricksvatten i tre dagar nu. Vi har varken vatten, bröd eller gas. Grannarna hjälps åt och delar med sig av det man har.

– Jag har lagrat vatten i dunkar och delar med mig, andra har bröd eller grönsaker, och ger oss av det dem har.

– Vi har pengar men det finns inga affärer att handla på. Varken gas eller vattentankbilarna vågar köra in i området. Vi har låst in oss och lever i blockad, fortsätter hon.

Kvinnan kommer ursprungligen från Irak och en stor del av de irakier som flytt till Syrien bor i just stadsdelen Jeramanh. Nu har irakiska myndigheter uppmanat irakierna att återvända till hemlandet. Men även om kvinnan skulle vilja återvända till Irak, så kan hon inte göra det, eftersom gränsen mellan länderna är stängd efter våldsamma strider mellan syriska armén och rebeller.

– Vi har det mycket värre än det ni ser på tv, säger kvinnan. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.