Olika villkor för befruktningshjälp i olika län

2:03 min

För personer med anlag för allvarliga ärftliga sjukdomar som inte vill föra generna vidare till ett barn är villkoren olika beroende på var i landet man bor. Men även i de län där den erbjuds ser villkoren olika ut.

I flera erbjuds bara ett försök, medan andra erbjuder tre. Frida Lindgren som behöver behandlingen för att skaffa barn bor i Jönköping där bara ett försök erbjuds.

– Jag tycker det är jätteorättvist just för att man säger att det ska vara lika vård i hela Sverige.

Frida Lindgren var gravid för några år sedan. Men något stämde inte. I vecka 30 gjordes ett fostervattensprov. Där upptäcktes att bebisen hade ett kromosomfel som inte går att överleva.

– Jag fick gå klart den här graviditeten och i samband med förlossningen så dog han. Efter det tog man tester på både mig och min man.

Det var då Frida Lindgrens genetiska fel upptäcktes. Hon fick då reda på att man kan göra en provrörsbefruktning där embryon undersöks och bara friska embryon sätts tillbaks. Behandlingen kallas pgd, preinplantatorisk genetisk diagnostik.

Men fyra av Sveriges landsting erbjuder inte alls den behandlingen. Dessutom har alla landsting sina egna regler. De flesta erbjuder tre behandlingar. Men Jönköping till exempel, erbjuder bara en och i vissa fall två.

Det är något som kritiseras av Erik Iwarsson vid Karolinska universitetssjukhuset, eftersom det bara är 30 procent chans att bli gravid på en behandling. Han har varit med vid många pgd-behandlingar.

– Man gör en rätt avancerad behandling som är mycket metodutprovning för just för det enskilda paret. Då kan det kännas nästan onödigt att göra behandlingen faktiskt, när man bara får en behandling.

Vad tycker du om att det ser ut så i Sverige i dag?

– Jag har rätt svårt att förstå att det ska behöva vara så. Så jag tycker inte att det är något bra, säger Erik Iwarsson.

Jönköpings landsting erbjöd inte heller behandling förrän vid 25 års ålder. Eftersom Frida Lindgren var några år yngre än så fick hon och hennes man försöka själva igen. Men även vid nästa graviditet visade sig fostret ha samma fel som inte går att överleva. Då tog de det tunga beslutet att göra en abort. Nu är Frida Lindgren drygt 25 och har fått göra pgd och lyckades bli gravid på första försöket och väntar nu tvillingar.

– Jag tycker att det är jättefel verkligen att politiker eller landsting kan bestämma beroende på vart du bor om du har rätt att skaffa familj eller inte. För det finns ju faktiskt de där det inte är något annat alternativ än att göra pgd, säger Frida Lindgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.