Starka känslor inför årsdagen av terrorattentaten

1:34 min

För många av de överlevande från terrorattackerna i Oslo och på Utöya är årsdagen och minnesceremonierna i morgon viktiga för att komma vidare i sin bearbetning av det som hände och sorgen över de som mördades.

– Jag tänkte först att jag skulle resa bort men sen kände jag att jag borde vara här för att vara tillsammans med dem jag var tillsammans med den dagen. Det är viktigt.

– Det vi var med om, var vi med om tillsammans och därför känns det bra att vara tillsammans. Man kanske inte behöver prata så mycket, bara vara tillsammans, säger Line Nærsnes, som skadades vid explosionen i Oslo.

Det gångna året har varit som en känslomässig bergochdalbana för Line Nærsnes som var ett av vittnena i rättegången mot massmördaren Anders Behring Breivik. Nu ska hon tillbringa hela årsdagen tillsammans med sina kollegor och anhöriga till de kollegor som dog. Och hon vet att det kommer att bli starkt känslomässigt.

– Samtidigt har du också sorgen och saknaden efter dem som inte kommit hit, säger Line Nærsnes.

18-åriga Maren Schmidt Christensen är en av alla AUF:are som ska vara tillsammans med sina vänner på Utøya. För henne är årsdagen viktig för att kunna avsluta ett kapitel i livet.

– Det är otroligt viktigt. Vi pratar om att ta tillbaka vår ö och  vi får avsluta det kapitel som vi väntar på att få avsluta. Och vi får se många vänner igen och får se den ö vi förlorat i sorg men som vi har haft så mycket glädje av, säger Maren Schmidt Christensen.

Vad önskar du av minnesdagen?

– Att den ska bli värdig och att jag ska få se de som jag vill se igen och att det ska bli en dag som alla blir nöjda med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.