1 av 4
Polis omringar den försåtsminerade lägenheten som tillhör den misstänkte skytten efter skottdramat på en biograf i Denver-förorten Aurora. Foto: Scanpix
2 av 4
Brandmän försöker slå ut rutan till lägenheten där den misstänkte för skjutningen bor. Foto: Thomas Cooper / Scanpix.
3 av 4
Ögonvittnet Jacob Stevens, 18, kramar om sin mamma efter att ha hörts av polis om skottdramat i Denver. Foto: Scanpix
4 av 4
USA:s president BarackObama efter att ha talat om dödsskjutningarna i Denver, Colorado. Foto: Scanpix

Bombtekniker ska ta sig in i skyttens lägenhet

Polisens bombtekniker i Colorado, USA, ska nu ha desarmerat de första försåtsmineringarna i den lägenhet som tillhör 24-åringen som greps för massakern på en biograf utanför Denver i går, då 12 människor dödades och ytterligare 50 skadades.

Polisens tekniker försökte redan i går ta sig in i den 24-årige mannens lägenhet utanför Denver, men bilderna som en robot skickade ut från lägenheten reste alla varningstecken.

Minst ett tiotal hemmagjorda sprängladdningar syntes på bilderna och lägenheten tycks vara försåtsminerad. Bland annat ska där finnas burkar fyllda med ammunition och vätskor.

En plan är nu att återigen skicka in robotar för att ta fler bilder, och kanske även ta prover från kemikalierna därinne.

Polisens första mål är att göra området säkert och sedan flytta sprängladdningarna, kanske uppåt 30 stycken, för att senare låta dem detonera på annan plats under kontrollerade former.

Samtidigt som man vill få bort faran med sprängladdningarna så vill man bevara så mycket av utrustningen som möjligt intakt, sannolikt värdefullt material för den framtida polisutredningen.

Samtidigt fortsätter utredningen kring den misstänkte 24-åringen. Han var beväpnad med fyra skjutvapen, varav en automatkarbin, och hade licens för vapnen. De senaste veckorna hade han även beställt stora mängder ammunition över internet.

Det finns nu inga uppgifter om att han skulle ha samverkat med andra personer och amerikanska myndigheter har tidigare meddelat att inga kopplingar till terrororganisationer upptäckts.

Den gripne 24-åringen väntas framträda inför en domstol på måndag.

Per Enander, Washington

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista