Människor flyr strider i Aleppo i Syrien

2:28 min

Striderna i Syrien har spridit sig till den kommersiella huvudstaden Aleppo. Under kvällen kommer rapporter om att syriska rebeller har tagit över ytterligare en gränsövergång till Irak från de syriska regeringsstyrkorna. Samtidigt rapporteras om ett spänt lugn i huvudstaden Damaskus, där rebellerna drivits på flykt av regeringsarméns storoffensiv.

En normalt sett livlig stad har nu ytterst få invånare på gatorna, handelsmännen har dragit ner ståljalusierna för sina butiker, på gatorna utbrunna bilar och kulhål i fasader vittnar om dagar av hårda strider.

Det är enligt rapporterna ett spänt lugn som råder i Damaskus nu, som om man gasfyllt ett rum och bara väntar på gnistan som ska antända det.

För den Fria syriska armén har drivits på flykt från flera stadsdelar, en taktiskt reträtt, enligt de själva. Men det finns stadsdelar där det rasat strider också i dag, om än med lägre intensitet än tidigare.

I Aleppo, inte långt från gränsen mot Turkiet, har däremot striderna tagit fart. Inte sedan upproret började för 16 månader sedan har den syriska storstaden varit så ansatt som nu. Människor flyr staden i strida strömmar, och på den här sidan gränsen, i Turkiet, gör man sig redo att ta emot ännu fler flyktingar, fler än de omkring 40 000 som redan kommit.

Den Fria syriska armén har i dag också upprättat en provisorisk gränskontroll vid gränsen här, vid den gränskontroll mot Turkiet som tog kontroll över tidigare i veckan.

Men turkiska myndigheter varnar lastbilschaufförer att de åker in på egen risk, att det finns en risk att de får svårt att återvända, att de plundras och lastbilarna bränns. Enligt Turkiets guvernör i området har ett 30-tal lastbilar hittills plundrats, men inte av rebellerna, utan av rena banditgäng som utnyttjar kaoset.

Bara några kilometer från gränsen har också den reguljära armén en kontroll, men de har ännu inte försökt att få tillbaka gränsövergången.

Hårda strider har också rasat vid huvudgränsövergången mot Irak, men den Fria Syriska armén har hittills lyckats stå emot.

Det är fortfarande många uppgifter som inte går att bekräfta, men en otäck sådan är den avhoppade generalen Mustafa Shaikhs uttalande om att regimen flyttat sina kemiska vapen från lagren till nya lokaler. Generalen misstänker nu att regimen efter bombdådet mot det nationella säkerhetshögkvarteret tidigare i veckan är beredd att använda dessa vapen. Det var också en av anledningarna till att han hoppade av, sa han.

Men det tål att upprepas många rykten ligger i luften. Hos många ligger paniken nära, vad som är den riktiga sanningen är det ibland bara ytterst få som vet.

Johan-Mathias Sommarström, Antakya

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista