Sudans president Omar al-Bashir. Foto: Scanpix

Fredsförhandlingar i Sudan bröt samman

1:24 min

Sydsudan avbryter de pågående fredsförhandlingarna med Sudan. Anledningen uppges vara att Sudan tidigare i dag bombat en by på den sydsudanesiska sidan om gränsen.

Det är bara två veckor kvar till den deadline som FN satt för de båda länderna att enas i sina många tvistefrågor: hur oljeinkomsterna ska fördelas, på vilka grunder medborgarskap ska ges, hur statsskulden ska delas upp, och framför allt: hur gränsen mellan Sydsudan och Sudan ska dras.

Ett år efter att Sydsudan bröt sig loss från norr är den frågan fortfarande olöst och parterna verkar stå längre ifrån varann än på länge.

Förhandlingar har i flera månader hållits i Etiopiens huvudstad Addis Abeba, men i dag meddelade Juba att man nu helt avbryter samtalen, efter att sudanesiskt flygvapen ska ha bombat en by i delstaten Bahr el-Ghazal i norra Sydsudan och skadat två personer.

Khartoum har tillbakavisat anklagelserna och menar att man helt legitimt bombade rebeller inne på sitt eget territorium, i delstaten Darfur.

Strider har då och då blossat upp mellan länderna det senaste året, och i maj var det nära att bryta ut ett fullskaligt krig. Men förhandlingarna har ändå fortsatt och i helgen möttes till och med Sydsudans president Salva Kiir och Sudans ledare Omar al-Bashir när Afrikanska unionen höll toppmöte.

Men deras mycket omtalade handskakning verkar inte ha lett till något genombrott utan snarare ett bakslag.

Lotten Collin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista