Bild från Utöya ett år efter attentaten. Till höger polisens stabschef Johan Fredriksen på presskonferens förra sommaren efter attentaten. Foto: Sveriges Radio/Scanpix

Helikopterproblem kvarstår ett år efter attentaten

1:50 min

Efter Anders Behring Breiviks massmord på Utöya för ett år sedan fick polisen hård kritik för sin insats. Det visade sig till exempel att polishelikoptern inte kunde användas – och nu, ett år efteråt, kvarstår problemet.

Polisen har fått kritik bland annat för att poliserna kom så sent till ön - många liv hade kunnat sparas om de kommit tidigare. Polishelikoptern kunde till exempel inte användas för att alla piloter var på semester samtidigt. Att problemet kvarstår nu, ett år senare, gör ordföranden i Stortingets 22 juli-kommitté Knut Arild Hareide upprörd.

– Det är verkligen inte bra att vi nu, ett år efter 22 juli-händelserna, fortfarande inte har en polishelikopter som kan sättas in när som helst på dygnet, säger Knut Arild Hareide, ordförande i Kristelig Folkeparti och ledare för Stortingets utredning av händelserna på Utöya och i regeringskvarteret.

Det tog polisen en timme att ta sig till Utöya och gripa Anders Behring Breivik. Bland annat råkade poliserna ut för ett båthaveri när de skulle ut till ön. Med en helikopter skulle det ha tagit åtta minuter att nå Utöya. Men helikopter var inget alternativ, för alla piloter hade semester hela juli.

Det är förstås svårt att veta exakt hur en helikopterinsats skulle ha påverkat mördandet på Utöya, men att det överhuvudtaget inte var möjligt att använda polishelikoptern har varit en av de tyngsta delarna i kritiken mot hanteringen av terrordådet.

Och problemet kvarstår. Visserligen har polisen hyrt ytterligare en helikopter, men inte lyckats få ihop en dygnetrunt-bemanning. Semestrar och bristande utbildning lägger hinder i vägen. Det senaste beskedet är, enligt Knut Arild Hareide, att Norge inte kan ha en polishelikopter i luften när som helst under dygnet förrän till årsskiftet.

– Det dröjer för länge. Helikopterberedskap är viktig för säkerheten i hela vårt land, säger 22 juli-kommitténs ordförande Knut Arild Hareide.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista