Beslagtagen alkohol rinner ut i dagvattnet

1:44 min

Länsstyrelsen i Västra Götaland har stoppat polisens mest effektiva metod att göra sig av med beslagtagen alkohol. Eftersom beslagen har ökat så kraftigt det senaste året, kan det finnas risk att alkoholen påverkar dagvattnet när den hälls ut.

Niclas Hallgren, chef i polisområdet Fyrbodal, är bekymrad eftersom det redan är trångt i polisens lager.

– Vi skulle behöva ha ett helt fotbollslag som stod och knäckte burkar en hel vecka för att lösa det här.

På bilderna ser man hur polisen har lagt ut en trettio meter lång rad med ölflak på marken.

– Och sedan kör man över med en dumper där.

Bredvid väntar ungefär 200 ölflak till på att krossas mot marken och man ser hur ölen sprutar åt alla håll av trycket från hjullastarens däck.

– Så att det är vansinniga mängder det handlar om.

Det här sker på en återvinningscentral i Strömstad där metallen tas om hand, men ölen rinner rakt ut i dagvattnet.

Men nu är det slut med det, för dagvattnet ska vara så rent som möjligt och ölen är syretärande, förklarar Gudrun Magnusson, länsmiljöingenjör på länsstyrelsen. Hon säger också att polisen absolut behöver hitta ett bättre sätt att göra sig av med spriten på, och det håller Niclas Hallgren med om.

– Vi behöver någon som kan ta emot det här och som på ett enkelt sätt kan förstöra det. Vi lägger oerhört mycket resurser på hanteringen redan och lägger vi mer resurser på det här, måste vi ta resurser från något annat, och det vill jag helst inte göra.

I Uddevalla häller polisen ut spriten i avloppet, och det händer att de ringer till reningsverket först så att de är beredda på att det kan bli en del alkohol i vattnet, men alkoholen har en positiv påverkan för reningsprocessen. En annan lösning skulle kunna vara att göra biogas av alkoholen.

– Alla förslag tages emot tacksamt. Det gäller att hitta en lösning på problemet för vi kan inte stå med ett helt berg med beslagtagen alkohol som vi inte kan förstöra. Då har vi snart ett oändligt behov av lagerutrymme.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.