Polisen förbereder sig för att gå in i lägenheten

1:27 min

I USA har polisen låtit genomföra en kontrollerad explosion i den försåtsminerade lägenhet som tillhör den 24-årige man som sköt ihjäl 12 människor i en biograf i Aurora i Denver. Polisen hoppas att det här ska minska riskerna för explosioner i området och att de ska kunna ta sig in i lägenheten i jakt på mer information om dådet.

Syftet med explosionen var att oskadliggöra ett slags hemmagjorda bomber som var kopplade till snubbeltrådar som gärningsmannen spänt upp i lägenheten, och polisbefälet Casidee Carlsson hoppas att polisen snart kan undersöka lägenheten närmare.

– Även om vi inte kan vara säkra så är vi hoppfulla att vi har eliminerat de största återstående hoten, säger hon.

Det är dock en hel del utrustning i lägenheten som polisen ännu inte har kontroll över. Bilder inifrån visar bland annat burkar med ammunition och vätskor.

24-åringen själv ska enligt myndigheterna ha färgat sitt hår rött innan dådet och kallade sig efter dådet The joker, en referens till en Batman-karaktär. Han väntas framträda inför en domstol för första gången på måndag.

Vid dådet bar 24-åringen fyra skjutvapen, inköpta lagligt i tre vapenaffärer under de senaste veckorna. Han ska också ha köpt stora mängder ammunition - tusentals skott - över internet, och återigen debatteras tillgängligheten till vapen i USA.

Flera av de 58 som skadades under skottdramat i biosalongen kommer att få bestående men, meddelar personal på ett av sjukhusen i Denver. Sju patienter är fortfarande kvar på sjukhuset, men ingen av dem har livshotande skador.

Ett annat sjukhus på orten, ett barnsjukhus, rapporterar om sex unga patienter efter dådet, varav den yngsta är sex år.

Per Enander, Washington

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista