1 av 2
2 av 2

Stoltenberg: "Vi skall alltid se er som sörjer"

1:56 min

I dag är det ett år sedan terrordåden i Norge då 77 personer dödades av Anders Behring Breivik. På förmiddagen har det hållitis en ceremoni med kransnedläggning vid regeringskvarteret och en minnesgudstjänst i Oslo domkyrka.

Minnesdagen inleddes med en ceremoni i regeringskvarteret som till stora delar förstördes av Anders Behring Breiviks bilbomb. Det norska kunga- och kronprinsparet och regeringen med statsminister Jens Stoltenberg var på plats. Och han konstaterade att 22 juli alltid kommer vara förknippat med alla dom som miste livet och deras anhöriga och vänner:

– Vi har inte glömt löftet vi gav varandra för snart ett år sedan. Vi skall alltid se alla er som sörjer och sliter och strävar med att tackla vardagen, sa Jens Stoltenberg och han uppmanade alla som känner någon drabbad att knacka på och prata med en granne, en kollega eller klasskamrat som kan behöva någon att prata med.

– Ett samtal kan hjälpa den som sörjer, sa statsministern

Några hundra personer följde ceremonin i regeringskvarteret. Bland dem Rut Rasmussen som jobbar just i det här kvarteret, men inte den 22 juli förra året.

Hennes närmaste kollegor klarade sig med livet i behåll, men en av dem miste en son på Utöya.

Att det skulle hända något sådant här, kunde hon aldrig tro. 40 år har hon jobbat i regeringskvarteret.

– Att det kunde ske, det är helt otroligt. Jag tyckte att säkerhetsarrangemangen var alldeles för stränga i regeringskvarteret, men jag ser annorlunda på det i dag, säger Rut Rasmussen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista