Huvudgränsen mellan Turkiet och Syrien stängd

3:44 min

Det är ett spänt lugn som råder, rapporterar SR:s utrikeskorrespondent Johan-Mathias Sommarström från huvudgränsen mellan Turkiet och Syrien.

Tidigare i dag rapporterade Reuters att syriska arméhelikoptrar besköt tre distrikt i huvudstaden Damaskus, däribland det hårt ansatta Barzeh som sett några av de senaste dagarnas hårdaste sammandrabbningar.

Huvudgränsen mellan Syrien och Turkiet, som vanligtvis kryllar av liv, är helt stängd, rapporterar Ekots utsända Johan-Mathias Sommarström.

Turkiet stängde den i natt, eftersom man inte vill riskera att hålla den öppen, då Fria syriska armén håller gränsövergången 100 meter på andra sidan. Men bara någon kilometer bakom Fria syriska armén finns regeringsarmén och håller positioner, och när som helst tror man att det kan smälla till där igen, säger Johan-Mathias Sommarström, som befinner sig vid gränsövergången.

Rebellerna har utmanat regimen om kontrollen över gränsövergångarna mot Turkiet, Irak och Jordanien sedan i torsdags. Under söndagen förstärkte Turkiet sin stridskraft i gränsområdet med luftvärnsrobotar och trupptransportfordon.

En vecka efter att rebellerna inledde operation "Damaskusvulkanen", den slutliga striden om huvudstaden, svarade de syriska regimstyrkorna under söndagen med arméhelikoptrar som besköt flera områden i staden. Den hårt ansatta stadsdelen Barzeh belägrades av de fruktade regimtrupper som leds av president Bashar al-Assads bror Maher.

– Familjer försöker att fly sina hem, men det är svårt att ta sig ut ur stadsdelen. Den är omringad, och våldet längs med kanterna är intensivt, sade aktivisten Abu Omar.

Regimtrupper har också ökat insatserna i stadsdelen Mezze. Boende i området uppgav för Reuters att rebellerna dragit sig tillbaka efter intensiva luft- och markräder. Statlig tv rapporterade att trupper rensat stadsdelen Qaboon från "terrorister".

I flera delar av huvudstaden råder mat- och bränslebrist, med långa köer vid bagerier och de mackar som fortfarande fungerar.

Syriens president Bashar al-Assad är kvar i Damaskus, uppger den vanligtvis välunderrättade israeliska militären. Det har spekulerats i att den syriske presidenten flytt från huvudstaden efter bomben i onsdags som dödade fyra högt uppsatta personer inom regimen.

– Den syriska militären är fortfarande lojal mot al-Assad, trots vågen av desertörer, och han och hans familj är fortfarande i Damaskus, säger den israeliske militärtalesmannen Yoav Mordechai till israelisk tv, enligt Reuters.

Striderna fortsatte även i Syriens näst största stad Aleppo. Under lördagskvällen var beskjutningen så intensiv att boende omöjligt kunde urskilja den traditionella saluten som markerar slutet på den dagliga fastan under den pågående fastemånaden Ramadan.

Redan i gryningen på söndagen fortsatte regimtrupperna sin offensiv mot bostadsområdet Saladin i ett försök att ta tillbaka det från rebellerna. Sammandrabbningar fortsatte i där och i området Sakhur.

Från Turkiet kommer rapporter om ytterligare en syrisk general som hoppat av. Totalt har 25 höga militärtjänstemän lämnat regimens trupper, enligt turkiska myndigheter.

Det Syriska människorättsobservatoriet summerar nu offren under det 16 månader långa uppror mot familjen al-Assads decennier av hårdhänt styre till minst 19 106. Siffran kan inte bekräftas av oberoende källor.

Ekot/TT