FN:s första utredning från 1962 klargör inte orsaken till kraschen i oktober 1961. Foto: Scanpix.

Ny undersökning kring Hammarskjölds död

2:11 min

Omständigheterna kring Dag Hammarskjölds död i en flygplanskrasch 1961 i nuvarande Zambia ska undersökas igen av en internationell kommission, skriver The Guardian. Haveriet har kantats av mystik och konspirationer.

Henning Melber är VD för Dag Hammarskjöldstiftelsen i Uppsala och är med i kommissionen. Han ska tillsammans med ett stort antal internationella jurister på privat initiativ utreda omständigheterna kring Dag Hammarskjölds död. Utredningen ska sen överlämnas till FN som får avgöra om en ny officiell utredning ska göras eller om fallet helt ska läggas ner.

1961 var Kongokrisen som allra mest infekterad och utbrytarstaten Katanga hade förklarat sig självständigt. FN hade då beslutat om att sätta in fredsbevarande styrkor.

Natten mellan den 17 och 18 september 1961 var FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld på väg till staden Ndola för att medla mellan parterna när planet kraschade ner över nuvarande Zambia.

Sen dess har olyckan kantats av mystik och konspirationer. Allt ifrån vittnesuppgifter om att planet sköts ner av ett mindre plan till olika tekniska fel.

FN:s första utredning från 1962 klargör inte orsaken till kraschen. Utredningen visade inte om haveriet berodde en olycka, ett pilotmisstag, maskinfel eller yttre påverkan, säger Henning Melber.

Kommissionens jurister, med bland andra FN:s förre rättschef Hans Corell, ska nu samlas för att göra upp om en plan om hur man ska börja arbetet. Henning Melber betonar att det är ett privat initiativ och att kommissionen ska utreda olyckan utan förutfattade meningar eller hänsyn till konspirationer.

Duraid al-Khamisi

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista