1 av 2
2 av 2
Martin Henriksen, före detta AUF-ordförande, säger att han tänker på det som hände för ett år sedan varje dag. Foto: Carl Fridh Kleberg/Scanpix

"Jag hoppas att sorgen blir lite lättare att bära"

2:10 min

Det har varit flera minnesceremonier i Oslo i dag, ett år efter terrorattentaten som skakade vårt grannland, bland annat i regeringskvarteret och i domkyrkan. Det genomgående temat har varit "gärningsmannen misslyckades och folket vann", som statsminister Jens Stoltenberg uttrycker det.

Jens Stoltenberg poängterar att ettårsminnet av terrordåden inte sätter punkt för sorgen och lidandet bland alla dem som drabbades. Norge kommer alltid att minnas offren, och bland dem som lyssnade till hans ord vid minnesceremonin i regeringskvarteret var Arbeiderpartiets Ungdomsförbunds förre ordförande Martin Henriksen.

Han jobbar numera i regeringskvarteret. Den 22 juli förra året lämnade han sitt arbete där bara en stund innan bomben sprängdes, för att köra till sina vänner på Utöya. Innan han kom fram dit hade Anders Behring Breivik börjat massakern.

Många av Martin Henriksens vänner både i regeringskvarteret och på Utöya drabbades och han har nu som så många andra i Norge levt med sorgen i ett år. Den lämnar honom inte.

– Nej, jag har tänkt på det varje dag i ett år, jag tror att jag kommer tänka på det så länge jag lever. Men jag hoppas att sorgen blir lite lättare att bära efter hand.

En lättnad är att sorgen har ändrat karaktär. Den tynger inte längre hans axlar utan går bredvid honom. Men den finns där hela tiden, säger Martin Henriksen.

Och det kommer Norge att få leva med länge, sa statsminister Jens Stoltenberg i dag.

Dygnen av skräck

Skadade ungdomar får hjälp av ambulanspersonal efter dödsskjutningarna på Utöya den 22 juli 2011 där minst 84 personer dödades. Foto: Morten Edvardsen/Scanpix.

#text=5199097#Attentaten i Norge fredagen den 22 juli saknar motstycke och har kallats det värsta våldsdådet i Norden i modern tid. Läs om Norges mörkaste dygn sedan kriget.

Christer Fridén, Oslo

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista