Starka känslor när drabbade återvände till Utöya

1:45 min

Över hela Norge har årsdagen av terrorattackerna förra året uppmärksammats på olika sätt. En av de ceremonier som hade flest besökare var AUF:s arrangemang på Utøya där runt 1000 unga AUF:are deltog.

Många av dem var med förra året. En av dem var Grete Gjeset och hon var nöjd med dagens minnesceremoni.

– Jag tycker att det var väldigt fint, ledsamt och fint, säger Grete Gjeset.

Det var starkt för många AUF:are att samlas igen på samma plats där de för precis ett år sedan flydde från Anders Behring Breiviks metodiska skjutande.

69 personer, de flesta ungdomar, klarade sig inte. Idag hedrades deras minne samtidigt som AUF:arna på plats, ungefär 1000 personer, uppmanades att kämpa vidare för sina vänners engagemang. Inte minst i AUF-ordförande Eskil Pedersens personliga och känslosamma tal.

– Där vi satt med våra vänner för ett år sedan. I dag så minns vi dem, i morgon kämpar vi vidare med det de trodde på. Det gör ofattbart ont att de inte är här med oss. Men ingen som har blivit älskad försvinner. Han tog några av våra vackraste rosor, men han kan inte hindra våren, sa Eskil Pedersen.

Talen och en del av musiken fick tårarna att rinna hos flera av åhörarna, men det fanns också glädje och allsång på Utöya. Där man idag, precis som i Oslo, hedrade minnet av terroroffren.