Tyst minut på Sergels torg i Stockholm för att hedra offren i terrorattentaten i Norge för ett år sedan. Foto: Johanna Sjöqvist/Sveriges Radio

Tysta minuter på Sergels torg för att hedra offren

1:16 min

Även här i Sverige ordnas manifestationer och minnesstunder runt om i landet i dag på årsdagen av terrorattentaten i Norge. Bland annat på Sergels torg i centrala Stockholm där några hundra personer samlades på eftermiddagen.

Klockan fem i halv fyra, exakt ett år efter att bomben exploderade i Oslo, blev det tyst i folksamlingen på Sergels torg när tre tysta minuter hölls. Även gatumusikanterna på Drottninggatan valde att sluta spela för en stund för att hedra offren för Anders Bering Breivik.

Efteråt tände en del ljus och la blommor i trappan. En del hade planerat att komma dit, andra stannade upp på väg förbi. Daniel Lucas som var där tillsammans med två kompisar som hade en bunt rosor med sig.

– För alla oss tre som är politiska engagerade i olika ungdomsförbund är det väldigt tungt att tänka på alla som har dött för att vi ska ha den friheten vi har att försöka skapa en bättre värld.

En annan av dem som var här var Jason "Timbuktu" Diakité. Han var här för att hedra offren, men också för sin egen skull, säger han.

– För att påminna mig om att sådana här saker kan hända, och att det inte får lov att hända, så att man kan bära det med i sin vardag så att man kan motverka den här typen av åsikter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista