Bruce Springsteen på Rådhusplassen i Oslo. Foto: Vegard Groett/Scanpix.

Springsteen värmde publiken i Oslo

1:56 min

Mellan 50 000 och 60 000 personer trotsade det trista, regniga och blåsiga Oslovädret i går kväll för att på Rådhusplatsen lyssna på minneskonserten för offren från Utöya och regeringskvarteret i Oslo.

Jodå, han kom, The Boss, Bruce Springsteen.

Det var en lågoddsare eftersom han nu råkade vara i Norge. Men det blev aldrig riktigt bekräftat att han skulle vara med. Men kan kom alltså och värmde den lite frusna och delvis blöta publiken.

We shall overcome. Vi skall försöka ta oss vidare. Sånger kan betyda mycket. Journalisten och författaren Åsne Seierstad berättade om det från rättegången mot Anders Behring Breivik: En flicka låg på stigen och höll bästa väninnan i ha den då hon blev skjuten i huvudet. I rätten fick hon frågan: Hur klarade du det?

– Jag låg och sjöng en sång jag tyckte så mycket om när jag var liten.

Nästan alla var där och lyssnade, kronprins Haakon, statsminister Jens Stoltenberg, Anders Behring Breiviks försvarsadvokat Geir Lippestad.

Och svenska socialdemokraternas ordförande Stefan Löfven var också där.

Han beundrar Norges sätt att hantera 22-julitragedin och förmågan att se positivt framåt.

Det är i mångt och mycket statsminister Jens Stoltenberg som ligger bakom den här synen. Man ärar och respekterar de som gick bort genom att skapa glädje, liv, optimism och framtidshopp.

Dygnen av skräck

Skadade ungdomar får hjälp av ambulanspersonal efter dödsskjutningarna på Utöya den 22 juli 2011 där minst 84 personer dödades. Foto: Morten Edvardsen/Scanpix.

#text=5199097#Attentaten i Norge fredagen den 22 juli saknar motstycke och har kallats det värsta våldsdådet i Norden i modern tid. Läs om Norges mörkaste dygn sedan kriget.

Håll dig uppdaterad

Följ Ekot på Facebook
och Twitter.

Christer Fridén, Oslo

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista