1 av 2
Oswaldo Paya. Foto: Javier Galeano/AP/Scanpix.
2 av 2
Foto: Ulf Palm/Scanpix.

Kubanske dissidenten Oswaldo Payá död i bilolycka

0:10 min

Den kubanske dissidenten Oswaldo Payá har dött i en bilolycka, 60 år gammal. Han reste tillsammans med tre personer varav ytterligare en omkom. Aron Modig, ordförande i KDU, var med i bilen och klarade sig med lindriga skador.

Ordföranden för Kristdemokratiska ungdomsförbundet, Aron Modig, fanns med i bilen. Han fördes till sjukhus men säger till Ekot att han klarade sig med lindriga skador.

I olyckan omkom förutom Oswaldo Payá också en annan kubansk oppositionspolitiker. En spansk medborgare fanns också med i bilen.

Payás dotter Rosa Maria Payá tror inte att det handlar om en olycka, utan tror att hennes far dog på grund av att de "ville skada honom".

– Enligt den information som vi fick från killarna som åkte i bilen med honom var det en annan bil som försökte köra dem av vägen och rammade dem hela tiden, säger hon i en inspelad kommentar på pappans webbplats.

Enligt tidningen Cubadebate inträffade olyckan vid 14-tiden på söndagseftermiddagen i samhället La Gavina, drygt två mil från staden Bayamo.

Oswaldo Payá har under årtionden öppet kritiserat Castros kommunistregering och han blev bland annat tvåfaldigt nominerad till Nobels fredspris.

Ekot/TT

Håll dig uppdaterad

Följ Ekot på Facebook
och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista